Solfrid Koandasta tuli lauantaina ensimmäinen norjalaisnainen, joka on voittanut olympiamitalin painonnostossa, kun hän vei olympiakultaa 81 kilon sarjassa. Koanda on syntynyt Suomessa ja hänellä on myös Suomen kansalaisuus.
Koanda juhli lauantai-iltana olympiakultaa ylivoimaiseen tapaan.
Suomalaissyntyinen norjalainen tempasi 121 kiloa ja työnsi 154 kiloa. Koandan voitto yhteistuloksella 275 oli lopulta selvä, sillä hopelle yltänyt Egyptin Sara Ahmed jäi seitsemän kilon päähän. Sekä Koandan työntötulos että yhteistulos ovat olympiaennätyksiä.
LUE MYÖS: USA:n koripallokullassa uskomaton yhteys Kobe Bryantiin
LUE MYÖS: Arshad Nadeemin kotiinpaluu sai Pakistanin sekaisin – lentokentällä kaoottinen näky
Koanda yritti vielä työnnön maailmanennätystulosta 162 kiloa, mutta ei onnistunut. Nostonsa jälkeen hän tiedusteli taustajoukoiltaan sijoitustaan ja tulostaan.
– He vain sanoivat: "Käänny ympäri. Voitit kultaa", Koanda kertasi Kansainvälisen painonnostoliiton mukaan.
Koanda kertoi kysyneensä valmentajiltaan, vitsailevatko nämä, mutta näin ei ollut.
– Se oli huikeaa.
Kilpailun tilanteesta tietämätön Koanda luuli jo menettäneensä kullan.
– En koskaan katso tulostaululle kilpailuissa. Sanon valmentajilleni, etteivät kertoisi minulle (tilannetta), koska haluan vain keskittyä jokaiseen nostoon samalla tavalla. En välitä siitä, mitä muut tekevät, Koanda sanoi.
– Jos annan tunteilleni vallan ja alan ajatella, mistä nostossa on kysymys, tuppaan unohtamaan, mitä pitää tehdä.
Solfrid Koandasta tuli ensimmäinen olympiamitalin painonnostossa voittanut norjalaisnainen.
Mitali äidin kaulaan
Suomi jäi Pariisin olympialaisissa ilman mitaleita, mutta Koandan kullassa on suomalainen häivähdys. Koanda syntyi Oulussa vuonna 1998. Hänen äitinsä on suomalainen ja hänen isänsä on Norsunluurannikolta.
Koanda lähti Suomesta Norjaan ollessaan yhdeksänvuotias. Hänet sijoitettiin sijaisperheeseen 15-vuotiaana. Saman ikäisenä hän aloitti crossfitin ja siirtyi myöhemmin painonnostoon. Kultahumussa Koanda kertasi tunteikkaasti matkaansa.
– Minusta sillä ei ole väliä, minkälainen taustasi on. Sillä ei ole väliä, onko sinulla perhettä tai äitiä, joka pitää sinua kädestä matkalla harjoituksiin, Koanda sanoi.
– Mitä tahansa lajia haluaa harrastaa, sen voi tehdä itsenäisesti. Pitää vain tehdä kovasti töitä. Minulla on ollut paljon hyviä ystäviä ympärilläni ja olen saanut tukea, vaikka he eivät olekaan perhettäni.
Koanda kertoi kilpailun jälkeen lehdistölle, ettei ole nähnyt Oulussa asuvaa äitiään yli vuoteen keskittyessään vain painonnostoon. Tilanteeseen on tulossa muutos, sillä hän on jo varannut lentoliput Suomeen.
– Odotan kovasti, että pääsen laittamaan tämän kultamitalin äitini kaulaan ja halaamaan häntä, Koanda sanoi VG:n mukaan.
– Tein valinnan, että keskityn vain tähän. On todella hieno tuntea, että se ei ole ollut turhaa, ja että äidilläni on joku josta hän voi olla todella ylpeä.
Sähköasentajaksi?
Vaikeista lähtökohdista ponnistanut urheilija työskenteli myöhemmin sähköasentajana, kunnes päätti keskittyä täysillä urheilu-uraansa vuonna 2022. Olympiakultamitalistilta kysyttiin kilpailun jälkeen, aikooko hän palata sähköasentajan töihin.
– Ehkä. En osaa sanoa. Voi olla, että joudun myymään kultamitalini rahoittaakseni valmistatumistani vuoden 2028 olympialaiseen. Saa nähdä, Koanda sanoi NRK:n mukaan.
Norjan pieni painonnostojoukkue on joutunut tulemaan toimeen pienillä resursseilla verrattuna isompiin kilpailijamaihin.
– Meillä ei ole aina ollut helppoa. Norja on pieni painonnostomaa ja meillä on pieni joukkue. Mutta tuntuu upealta, että olemme olleet luovia ja hyödyntäneet kaiken mitä meillä on.