Suomen kurdiyhteisö pelkää Suomen Turkin kanssa sopimaa Nato-asiakirjaa – "Olemmeko jälleen myytyjä jonkin asian takia"

Suomen kurdiyhteisö on huolissaan Suomen, Ruotsin ja Turkin aikaansaamasta Nato-sopimuksesta. Maat allekirjoittivat eilen illalla yhteisymmärrysasiakirjan Naton huippukokouksessa Madridissa.

Asiakirjan mukaan Suomi ja Ruotsi tukevat Turkin linjaa liittyen sen kansallisen turvallisuuden huoliin. Naton jäsenhakijat sitoutuvat muun muassa käsittelemään perusteellisesti Turkin tekemät terroriepäilyjä koskevat, ratkaisemattomat karkotus- ja luovutuspyynnöt.

Kurdit pelkäävät, että Turkki lisää vaatimuksiaan Suomea kohtaan jatkossa ja vaatii luovuttamaan lisää opposition kannattajia Turkkiin.

Suomalais-Kurdilaisen ystävyysseuran puheenjohtaja Sabah Abbas Ali pohtii MTV Uutiset Liven haastattelussa, että onko Turkki painostanut Suomea liikaa hyväksymään ehdot, joilla yhteisymmärrysasiakirja saatiin aikaan.

– Me kurdeina katsomme, että olemmeko taas myyty jonkun asian takia.

Pyyntöihin liittyy riskejä

Alin mukaan sopimus Turkin kanssa ei ole niin yksinkertainen, miltä se voi näyttää. Esimerkiksi Turkin esittämiin pyyntöihin ihmisten palauttamisesta Turkkiin sisältyy paljon riskejä.

– Suomen pitää varmistaa, että Turkin vaatimukset ovat lain mukaisia. Myös se täytyisi tietää, järjestetäänkö oikeudenkäynnit Suomessa.

Ystävyysseuran puheenjohtaja sanoo, että jos oikeudenmukaisuutta ei kyetä takaamaan, se tarkoittaa demokratian heikkenemistä. Hänen mukaansa vaakalaudalla ovat nyt kurdien ihmisoikeudet ja sananvapaus.

"Hyvää kurdia ei ole olemassa"

Sabah Abbas Ali sanoo, että Turkin hallituksen kanta kurdeihin on selvä.

– Hyvää kurdia ei ole olemassa. Hyvä kurdi on haudassa.

Hän sanoo, että jokainen kurdi toivoo, että saisi puhua omassa maassaan äidinkieltään ja harjoittaa kulttuuriaan vapaasti. Turkissa se on kiellettyä. Ali sanoo kurdiyhteisön nyt pelkäävän, että se kielletään Suomessakin.

Vuonna 2021 Suomessa asui 15 850 äidinkielenään kurdia puhuvaa henkilöä.

– Kurdit ovat Suomessa juuri siksi, että täällä voi elää rauhassa ja harjoittaa omaa kulttuuriaan. Voi harjoittaa demokratiaa. Täällä voi olla eri mieltä. Erimielisyys kuuluu jokaiselle ihmiselle.

Abbas Ali sanoo, että suurin pelko on nyt tulevaisuus. Vieläkö kurdien oikeudet säilyvät? Kääntääkö Suomi nyt selkänsä kurdeille?

Jokainen pelkää

Turkki haluaa Suomen luovuttavan 12 terroristiksi epäilemäänsä ihmistä solmitun sovun nojalla.

– Kaikki kurdit Suomessa pelkäävät. Jokainen kurdi täälläkin ajattelee, että hän on luovutusuhan alla.

Ruotsissa hallitus sai vasemmisto-oppositiolta kovaa kritiikkiä Nato-jumin avanneesta sopimuksesta. Sekä vasemmistopuolue että ympäristöpuolue pitivät sitä diktaattorille pokkuroimisena ja vaativat, että ulkoministeri Ann Linde selvittää puolueiden johtajille, mitä Turkille on oikein luvattu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja