Ähtärin eläinpuisto avasi eilen pandatalonsa ovet yleisölle, ja kuvat eläimistä alkavat levitä maailmalla. Kiinan valtiontelevision CCTV:n uutistoimituksille välittämän toimitetun kuvamateriaalin käsikirjoituksessa kuitenkin painotetaan rakennuksen virallisia avajaisia 3. maaliskuuta. Niinpä CCTV:n mukaan yleisö pääsee näkemään ne vasta tuolloin.
– Hellyttävä jättiläispandapari näytetään pian yleisölle Ähtärissä Suomessa eläintarhassa kuukauden kestäneen karanteeninsa jälkeen, käsikirjoitus toteaa.
Siinä mainitaan pandojen kiinankielisten nimien lisäksi suomalaiset nimet.
– Ne palvelevat ystävällisenä "diplomaatti"parina, ja pandojen odotetaan saavan lämpimän vastaanoton paikallisilta asukkailta, kun ne kohtaavat yleisön ensimmäistä kertaa 3. maaliskuuta. Yleisö pääsi katsomaan pandoja kuitenkin ensimmäistä kertaa jo eilen 17. helmikuuta.
Voit katsoa suoraa pandalähetystä tästä:
Pandalive
Pandadiplomatiaa ei avata tekstissä
Lyhyt käsikirjoitus ei sen syvemmin pohdi pandadiplomatian sisältöä ja merkitystä Suomen kohdalla tai yleisestikään. Pandat ovat osa Kiinan niin kutsuttua pehmeää ulkopolitiikkaa, joka pyrkii antamaan maasta hyvän kuvan ja edistämään sen etuja.
Virallisiin avajaisiin saapuu korkea-arvoisia vieraita Kiinasta. Paikalla on myös pääministeri Juha Sipilä, jonka on tarkoitus pitää puhe.
Tekstissä ei kuitenkaan mainita, keitä vieraita Kiinasta saapuu. Siinä ei myöskään mainita, että yleisö jo pääsee katsomaan pandoja.
Käsikirjoituksessa on yksi haastattelu. Se liittyy pandojen sopeutumiseen uuteen ympäristöönsä.
Pandoilla oli aikaerorasitusta
– Luulen, että niillä oli (aikaerorasitusta) aluksi. Minullakin oli jetlagia, joten heräsin öisin ja tutkin niitä kameran kautta, ja ne heräsivät samaan aikaan kuin minä, pandojen terveydestä vastaava eläinlääkäri Heini Niinimäki sanoo.
Teksti mainitsee myös, että sopeutumis- ja karanteeniaikana pandoja tarkkaillaan päivin ja öin.
Valtiontelevisio CCTV:llä on 50 kanavaa. Sen yleisöksi arvioidaan yli miljardi ihmistä.
Pandat pyörivät BBC:llä
Britannian yleisradioyhtö BBC puolestaan näyttää Twitter-tilillään kuvaa, missä pandat pyöriskelevät ja kieriskelevät lumessa.
Pandauutisointi oli laajaa myös esimerkiksi kanadalaisella CTV:llä.