Suomen Pankki: Suomi ajautunee lievään taantumaan

Suomen Pankin ennusteen mukaan talous ajautuu lievään taantumaan ensin vuonna. Bruttokansantuote (bkt) supistuu ennusteen mukaan 0,5 prosenttia.

Taantuman syynä ovat Venäjän hyökkäyssodan kärjistämä energiakriisi ja elinkustannusten nopea nousu. Suomen Pankki arvioi kasvun elpyvän 1,1 prosenttiin vuonna 2024, kun talouden vastatuulet laantuvat. Vuonna 2025 talous kasvaa ennusteen mukaan 1,5 prosenttia. Kuluvana vuonna talouden odotetaan kasvavan 1,9 prosenttia.

Inflaation Suomen Pankki ennustaa hidastuvan viiteen prosenttiin ensi vuonna, kun raaka-aine- ja komponenttipula sekä kansainvälisen rahtiliikenteen häiriöt helpottuvat vähitellen. Vuosina 2024–2025 inflaatio jäisi ennusteen mukaan jo kahden prosentin tuntumaan.

Kuluvan vuoden marraskuussa inflaatio oli 9,1 prosenttia.

– Heikentyvä ostovoima ja nopeasta inflaatiosta seuraava korkojen nousu osuvat etenkin velkaantuneisiin kotitalouksiin, jotka voivat joutua supistamaan kulutustaan selvästi, sanoo Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum tiedotteessa.

Velkasuhde kasvaa

Julkisen talouden menot pysyvät tuloja suurempina tulevina vuosina ja vajetta paikataan velkaa ottamalla. Suomen Pankki arvioi, että velkasuhde kasvaa huomattavasti vuodesta 2024 alkaen ja päätyy lähelle 75:tä prosenttia vuoden 2025 lopulla.

– Julkisen talouden korjausliike vaatii merkittäviä menoleikkauksia ja veronkorotuksia tulevina vaalikausina. Suomen Pankin arvio kestävyysvajeesta on noin neljä prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen, tiedotteessa todetaan.

Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehnin mielestä päämääräksi tulisi ottaa pidemmän aikavälin velkakestävyys ja laatia sen saavuttamiseksi useamman vaalikauden pituinen johdonmukainen sopeutusohjelma.

– Ratkaisevaa on vahva poliittinen sitoutuminen julkisen talouden kestävyyteen ja sen edellyttämien toimien määrätietoiseen toteuttamiseen.

Hänen mukaansa tehokkain tapa tasapainottaa julkista taloutta olisi yhdistelmä talouskasvua ja työllisyyttä tukevia rakenteellisia uudistuksia sekä julkisen talouden sopeutusta.

– Pitkän aikavälin kasvumahdollisuuksia tulee vahvistaa panostamalla koulutukseen, tukemalla uusien innovaatioiden syntymistä, käyttöönottoa ja leviämistä sekä parantamalla työperäisen ja koulutusperäisen maahanmuuton edellytyksiä.

Pankin ennusteen mukaan myös työllisyysaste notkahtaa bkt:n tavoin väliaikaisesti ensi vuonna, mutta alkaa sen jälkeen taas nousta.

Lue myös:

    Uusimmat