Suomen rannikolla on käynnissä merilämpöaalto

Suomen rannikolla on Ilmatieteen laitoksen mukaan käynnissä "merilämpöaalto".

Itämeren lämpötilat ovat rannikkomittausten perusteella poikkeuksellisen korkeat syyskuulle, Ilmatieteen laitos kertoo tiedotteessaan. 

Syyskuun ensimmäisestä viikosta alkaen koko Suomen rannikolla on laitoksen mukaan ollut käynnissä vähintään kohtalainen lämpöaalto.

Suomenlahden ja Perämeren lämpötilaa mittaavilla poijuilla lämpöaalto on nyt tunnistettu voimakkaaksi.

Kaksi mittausta poikkeaa aiemmasta

Erityisesti Suomenlahden aaltopoijun ja Harmajan lämpötilamittaukset erottuvat Ilmatieteen laitoksen mukaan selvästi asemien pitkästä mittaushistoriasta. 

Kummallakin asemalla on kuluvan viikon aikana mitattu syyskuun korkeimpia lämpötiloja noin 30-vuotiseen mittaushistoriaan verraten.

Keskimääräiset päivälämpötilat ovat olleet yli viisi astetta keskiarvoa korkeampia, ja aiemmin mitatut maksimilämpötilat ovat ylittyneet 1–2 asteella.

– Nyt havaittava merellinen lämpöaalto on kuluvan vuoden toinen. Ensimmäinen lämpöaalto havaittiin touko-kesäkuun vaihteessa, väitöskirjatutkija Veera Haapaniemi Ilmatieteen laitokselta kertoo tiedotteessa.

– Itämeren lämpötilojen puolesta kesäkausi on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen pitkä, kun verrataan 30-vuotisiin aikasarjoihin.

Vaikuttaa leväkukintoihin ja korvameduusoihin

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että Suomen rannikon merellisiä lämpöaaltoja voidaan nyt tarkastella täysin uudella tavalla. Laitoksella kehitetty työkalu tunnistaa ja luokittelee merelliset lämpöaallot voimakkuuden mukaan.

Työkalu edesauttaa laitoksen mukaan meriluonnon kannalta merkittävien lämpötilamuutosten tunnistamista ja niiden vaikutusten tarkastelua. 

Lämpötilamuutoksilla on moninaiset vaikutukset biogeokemiallisiin prosesseihin, joista näkyvimpiä esimerkkejä ovat leväkukinnat ja korvameduusojen esiintyminen rannikolla.

Uimalämpötilojen arviointiin työkalua ei ole tarkoitettu, sillä sen tarkastelemat lämpötilapoijut sijaitsevat etäällä rantaviivasta.

Osa kansainvälistä projektia

Työkalun kehitys on osa kansainvälistä ObsSea4Clim-projektia, jossa kehitetään menetelmiä merellisten havaintojen hyödyntämiseen merten ja ilmaston tilan arvioinnissa. 

Ilmatieteen laitoksen tutkijat osallistuvat hankkeessa poikkeuksellisten lämpötilojen ja merijään muutosten analysointiin.

0909 20853852 Meduusoja Suomessa? Asiantuntija purkaa viikonloppuna hämmentäneen ilmiön

Katso video: Meduusoja Suomessa? Asiantuntija purkaa viime viikonloppuna hämmentäneen ilmiön

Lue myös:

    Uusimmat