Suomen Yrittäjät neuvoo jäsenyrityksiään käyttämään harkintaa palkanmaksun jatkamisen suhteen.
Monella Suomen Yrittäjien jäsenyrityksellä on edessään harkinta siitä, lopetetaanko työt poliittisten lakkojen seurausten vuoksi, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.
– Olen kuullut, että on monenlaisia ongelmia, mutta en ole nyt kuullut, että joku olisi kokonaan lopettamassa töitä lakkojen vuoksi. Mutta varmasti tämä harkinta on monella yrityksellä edessä, jos nämä lakot pidempään kestävät, kertoo Pentikäinen STT:lle.
Jotkin suuret metsäyhtiöt ovat kertoneet ajavansa alas tehtaidensa tuotantoa poliittisten lakkojen vaikutuksen vuoksi. Ne eivät ole lakkojen piirissä, mutta lakot esimerkiksi halvaannuttavat viennin.
Kouvolan Sanomat kertoi maanantaina, että UPM:n Kymin paperitehtaan alasajo merkitsee työnteon ja palkanmaksun keskeytymistä heti.
Elinkeinoelämän työnantajajärjestöt katsovat, että palkanmaksu yrityksissä voidaan katkaista heti, kun työnteko estyy poliittisen lakon vuoksi. Järjestöjen mukaan näin voi tehdä, koska lakoilla on riippuvuussuhde työntekijän työehtoihin.
Pentikäinen uskoo, että useimmat yritykset haluavat olla mukana yritysten rintamassa. Suomen Yrittäjät kuitenkin on neuvonut jäsenyrityksiään harkitsemaan palkanmaksun jatkamista tilanteen mukaan.
– Me olemme sanoneet, että siellä voi olla perusteita palkanmaksun lopettamiseen, mutta asia on oikeudellisesti epäselvä.
Lue myös: SAK:n kysely: Yli puolet suomalaisista hyväksyy poliittiset lakot
Yle: Paperiliitto irtisanonut työehtosopimukset UPM:n kanssa
Täytyisi olla valmius oikeusprosessiin
Yrityksellä pitää siis olla valmiutta ja kestävyyttä oikeudelliseen prosessiin, jos palkanmaksu katkaistaan välittömästi töiden loputtua.
– Olen ymmärtänyt, että oikeusprosesseja siinä on odotettavissa, Pentikäinen sanoo.
Teollisuusliitto on sanonut haastavansa oikeuteen työnantajat, jotka eivät maksa palkkaa seitsemältä päivältä.
Pienelle yritykselle tilanne on haastavampi kuin isolle, jolla voi olla käytössään esimerkiksi omia juristeja sekä taloudellista puskuria.
Lakot vaikuttavat yrityksiin eri tavoin. Tuonnin varassa oleviin yritysten voi olla vaikea saada komponentteja, vientiyrityksillä taas täyttyvät varastot. Jotkut yritykset esimerkiksi kuljettavat suljettavien tehtaiden tavaroita.
– Totta kai sitten, jos asiakkaat lopettavat tuotannon, niin se vaikuttaa heidän toimintaansa.