Pattitilanne hallituksen ja ammattiliittojen välillä voi vaikuttaa suomalaisiin yrityksiin rajusti. Työmarkkinajohtajan mukaan tuotannon käynnistäminen uudelleen vie aikaa senkin jälkeen, kun lakot päättyvät.
Syksystä asti pidettyjen lakkojen kerrannaisvaikutukset näkyvät yrityksissä lomautuksina ja heijastuvat asiakassuhteisiin, sanoo Kemiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä MTV:n haastattelussa.
Etu-Seppälän mukaan poliittisten lakkojen kohteena on vientiteollisuus, vaikka niiden kohteena tulisi olla hallitus. Seuraukset ovat suuria.
– Kun raaka-aineita ei saada Suomeen, tuotanto voi pysähtyä.
Yrityksille sopimussakkoja?
Tuotannon käynnistäminen uudelleen voi taas viedä aikaa paljon kauemmin kuin kaksi viikkoa, jonka ajan satamat ovat suljettuina lakkojen vuoksi, Etu-Seppälä sanoo.
– Kun vienti on tukossa, asiakassuhteet vaarantuvat ja tulee sopimussakkoja ja muuta. Eli loppupeleissä hinnan (lakoista) maksavat yritykset, suomalainen yhteiskunta ja työpaikat.
Tuotannon pysähtyminen voi johtaa huonon taloustilanteen vallitessa ketjureaktioon, yritystoiminnan taantuminen voi pahimmillaan johtaa konkursseihin.
Lakkosanastoa
Lähde: PAM |
Muutosneuvottelut ja lomautukset voivat lisääntyä
Etu-Seppälän mukaan suomalaisiin yrityksiin investoiminen voi heikentyä työmarkkinatilanteen vuoksi. Kemian teollisuuden alalla on jo aloitettu muutosneuvotteluja epävarmassa taloustilanteessa, ja lakot voivat niitä Etu-Seppälän mukaan vain lisätä.
– Kemianteollisuuden yritykset arvioivat jo joulukuussa, että lomautukset tulevat lisääntymään alkuvuodesta. Joten kyllä, tämä tulee todennäköisesti kiihdyttämään lomautuksia, hän sanoo.
Etu-Seppälä tukee poliittisten lakkojen rajoittamista 24:ään tuntiin työajalla lakkoillessa.
– Meillä ei ole mitään rajaa sille, kuinka paljon vahinkoa voi poliittisilla lakoilla aiheuttaa, hän sanoo.