Suomenlahdella jää värjäytyy verenpunaiseksi, mutta syytä huoleen ei ole – Asiantuntija: "Meri voi paremmin"

0:30img
Julkaistu 28.03.2018 05:49

Salla Laurila

Suomen ympäristökeskus on saanut maaliskuussa useita yhteydenottoja Suomenlahdella havaittavasta oudosta ilmiöstä: verenpunaiseksi värjäytyneestä jäästä. Punainen väri kertoo siitä, että vuosikymmenten jälkeen Itämeri alkaa taas voida paremmin, sanoo Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila.

Knuuttila kiinnitti itsekin kevätjäillä huomiota erityisen punaruskeaan jäähän. Ilmiön tuntevana hän tosin osasi odottaa sitä, toisin kuin useat henkilöt, jotka ovat kevään aikana ottaneet yhteyttä ympäristökeskukseen ihmetelläkseen erikoisuutta.

Värjääntymistä on helppo erehtyä luulemaan päästöjen aiheuttamaksi. Knuuttilan mukaan kyse on kuitenkin päinvastaisesta ilmiöstä.

Väri lähtee jäiden mukana

Väri kertoo siitä, että Itämeren ekosysteemiin luontaisesti kuuluvaa rakkohaurua on meressä aiempaa enemmän. 

– Syksyn ja talven myrskyt irrottavat rakkohaurua rantavyöhykkeestä ja sitä kasautuu rannoille valleiksi. Helsingin Lauttasaaressa rakkohauruvallit ovat olleet nyt isoimmat, mitä olen 25 vuoden aikana nähnyt, Knuuttila arvioi.

Punaiseksi_värjäytynyttä_jäätä_Lauttasaaressa_15_03_2018_kuvaaja_Seppo_Knuuttila

Rakkohauru värjää jään ja lumen punaruskeaksi tai verenpunaiseksi, kun lumen ja jään alla maatuvan levän väripigmentit vapautuvat.

Jäiden lähdettyä merivesi näyttää taas normaalilta.

– Ilmiö on näkyvä nyt siksi, koska punainen väri on tarttunut hyvin lumeen ja jäähän.

Rakkohauruvalli_Lauttasaaren_rannassa_13_12_2017_kuvaaja_Seppo_Knuuttila

Knuuttilan kuvaama rakkohauruvalli Lauttasaaren edustalla.

Vesi on kirkkaampaa

Rakkohaurun määrän lisääntyminen on ennen kaikkea hyvä ilmiö, eikä siitä tarvitse olla huolissaan, Knuuttila kertoo.

– Rakkohaurun määrän lisääntyminen viittaa osaltaan siihen, että Suomenlahden tila on parantunut. Rakkohauru voi kasvaa nyt syvemmällä, koska vesi on kirkkaampaa. Vettä sameuttavia planktonleviä on kesällä vähemmän, koska meressä on vähemmän rehevöittäviä ravinteita.

Knuuttilan mukaan Suomenlahti oli pitkään Itämeren voimakkaimmin kuormitettu merialue.

– Suomenlahtea aiemmin erityisesti kuormittaneet Pietarin kaupunki sekä Fosforit-lannoitetehdas ovat saaneet päästönsä kuriin.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa