Mobiililiittymien kokonaismäärä Suomessa pysyi vuoden 2017 aikana lähes ennallaan vajaassa 9,5 miljoonassa liittymässä, kertoo Viestintävirasto.
Vuoden lopussa kokonaismäärästä kaksi kolmasosaa oli sekä puhe- että tiedonsiirtokäytössä olevia matkapuhelinliittymiä ja reilu viidennes oli ensisijaisesti tiedonsiirtokäytössä olevia niin sanottuja mobiililaajakaistaliittymiä. Enää kymmenes liittymistä oli pelkkiä puheliittymiä eli kokonaan vailla tiedonsiirtopalvelua.
Tiedonsiirtomäärät ovat kasvaneet voimakkaasti viime vuosien aikana. Vuoden 2017 jälkimmäisellä puoliskolla kasvua kertyi reilut 40 prosenttia vuotta aiempaan ajanjaksoon verrattuna.
Vuoden 2017 jälkimmäisellä puoliskolla matkapuhelinliittymien tiedonsiirto oli keskimäärin 10 gigatavua kuukaudessa ja mobiililaajakaistaliittymissä vastaavasti lähes 37 gigatavua. Viestintäviraston mukaan matkaviestinverkon tiedonsiirtokuorma jakaantuu melko tasan näiden kahden liittymätyypin kesken, koska matkapuhelinliittymiä on reilusti mobiililaajakaistaliittymiä enemmän.
Vuoden 2017 lopussa lähes 110 000 matkaviestinverkon liittymää oli myyty vähintään 300 Mbit/s -tiedonsiirtonopeudella. Sekä alle 10 megan että 100 megan ja sitä nopeampina myytyjen liittymien määrä kasvoi, kun taas näiden väliin sijoittuvissa nopeusluokissa liittymien määrä jopa laski. Mobiililiittymissä todellinen tiedonsiirtonopeus jää useimmiten merkittävästi ilmoitetusta enimmäisnopeudesta.
Perinteisten matkapuhelujen sekä tekstiviestien käyttö on vähentynyt jo useamman vuoden ajan. Sama kehitys jatkui viime vuoden jälkipuoliskolla. Puheluminuuttien määrä väheni vuoden takaiseen verrattuna prosentin ja tekstiviestien määrä 13 prosenttia. Loppuvuonna keskimäärin suomalaista kohden soitettiin 224 matkapuheluminuuttia ja lähetettiin 33 tekstiviestiä kuukaudessa.
Tavanomaisten puheluiden ja tekstiviestien määrää ovat vähentäneet keskustelusovellukset, kuten WhatsApp, Snapchat ja Facebook Messenger.