Suomessa veropäivää vietettiin eilen, Norjassa puolestaan tänään. Kotimaisen listan kärjessä keikuttiin noin 110 miljoonan euron kokonaistuloilla, mutta miltä sama lista näyttää Norjassa?
Suomen tavoin myös Norjassa kansalaisten verotiedot ovat julkisia ja kaikkien haettavissa olevia tietoja. Kun Suomessa verotiedot julkistettiin maanantaina, jouduttiin länsinaapurissamme odottamaan verotietojen julkistamista tiistaiaamuun saakka.
Naapurimaiden on kuitenkin turha kilpailla kansalaistensa tuloilla, sillä Norjan kovatuloisimmat jäävät kauas suomalaisten kärkikahinoista.
Lue myös: Ketkä tienasivat eniten maakunnissa? Kovimmat tulot saatiin Uudellamaalla – katso oman maakuntasi kovatuloisimmat
Lue myös: Suomen kovatuloisimmilla lapsilla yli puolen miljoonan tulot – kuusivuotiaalle pojalle 123 000 euron potti
Norjan tulokuningas säilytti edellisvuoden sijoituksensa
Suomessa eniten verotettavia kokonaistuloja oli Supercellin toimitusjohtajalla Ilkka Paanasella.
Paanasella oli viime vuonna verotettavaa ansiotuloa noin 18 miljoonaa euroa ja pääomatuloa noin 92 miljoonaa euroa, näin ollen hänen yhteenlasketut kokonaistulonsa olivat noin 110 miljoonaa euroa.
Toiseksi eniten verotettavia kokonaistuloja viime vuonna oli Supercellin luova johtaja Mikko Kodisoja, jonka ansiotulot oliva reilut 15 miljoonaa euroa ja pääomatulot 83 miljoonaa. Yhteensä hänellä oli siis tuloja reilut 98 miljoonaa euroa.
Norjan tulokuninkaat ansaitsivat huomattavasti vähemmän. Maan suurituloisin oli viime vuonna sijoittaja Trond Mohn, jonka tulot olivat viime vuonna 443 miljoonaa Norja kruunua eli noin 43,5 miljoonaa euroa. Mohn oli myös viime vuonna Norjan suurituloisin.
Toiseksi eniten Norjassa ansaitsi viime vuonna Bjørn Stray, jonka tulot olivat 275 miljoonaa kruunua eli noin 27 miljoonaa. Hän on pääomasijoitusyhtiö Northzone Venturesin perustajia. Yhtiö on sijoittanut muun muassa Suomessakin tuttuihin Spotifyhin ja maksupalveluyhtiö Klarnaan.
Mohn sijoittuisi tuloillaan Suomessa sijalle neljä kovatuloisimpien listalla. Stray olisi suurinpiirtein tasoissa Matti Heynon kanssa sijalla seitsemän.
Norjan suurituloisin nainen oli Olga Bergesen. Hänen verotettavat tulonsa olivat viime vuonna 97 miljoonaa kruunua eli noin 9,5 miljoonaa euroa. Bergesen ei ole ilmoittanut lainkaan verotettavaa omaisuutta. Hän sijoittui Norjan tulolistalla vasta sijalle 18.
Suomessa kovatuloisimman naisen tittelin vei bioteknologiayritys HyTest Oy:n toimitusjohtaja Maria Severina. Severinan 36 miljoonan euron kokonaistulot toivat hänelle Suomen viidenneksi kovatuloisimman henkilön tittelin. Suomen kovatuloisimman naisen tulot olivat siis paljon enemmän kuin naapurimaan suurituloisimman naisen. Myös Severinan sijoitus tulolistalla oli siis paljon korkeammalla.
Norjalaismiljardööri on tuttu Suomessakin
Norjassa maksetaan yhä veroa myös varallisuudesta, siis esimerkiksi kiinteistöistä ja arvopapereista. Muutamille norjalisille on kertynyt huomattava määrä varallisuutta.
Norjan varakkaimman ihmisen paikkaa pitää edelleen holding- ja pörssiyhtiö Aker ASAA kontrolloiva liikemies Kjell Inge Røkke. Hänen verotettava omaisuutensa oli viime vuonna 18,6 miljardia Norjan kruunua eli noin 1,8 miljardia euroa.
Røkke ylsi myös vuoden 2017 listan kärkisijalle silloisilla noin kahden miljardin euron varallisuudellaan. Tuloja Røkke ei ilmoittanut viime vuoden verotuksessa lainkaan.
Kalastusliiketoiminnalla aloittanut Røkke on hankkinut kuitenkin suuren omaisuutensa pääasiassa meriteollisuudessa.
Hänet tunnetaan hyvin myös Suomessa, sillä hän omisti vuosituhannen vaihteen molemmin puolin enemmistön Turun, Helsingin ja Rauman telakat Aker-konserninsa kautta. Aker myi Suomen telakkansa vuonna 2007.
Røkken Aker-yhtiöillä on toimintaa myös muun muassa öljy- ja rakennusaloilla.
Røkke on profiloitunut myös merkittävnä lahjoittajana. Taloussanomat kertoi toissa vuonna Røkken lahjoittavan suurimman osan omaisuudestaan muun muassa merien suojeluun ja tutkimukseen muun muassa Maailman luonnonsäätiö WWF:n kautta.
Lue myös: Supercellin perustajakaksikko yritti piilottaa jättitulonsa medialta: 32-vuotias Visa Forsten on nuorin kovatuloisimpien listalle kivunnut miljonääri
Norjan toiseksi suurin omaisuus oli viime vuonna Fredrik Wilhem Mohnilla, joka on aiemmin mainitun Trond Mohnin poika. Mohnin perheen varallisuus on peräisin öljynporaustekniikkaa valmistaneesta Framo -yhtiöstä, jonka Mohnit myivät vuonna 2014.
Norjan suurimman omaisuuden omistava nainen oli viime vuonna Margaret Boel Garmann 6,4 miljardilla kruunulla eli noin 670 miljoonalla eurolla. Hänen varallisuutensa taustalla on sijoitusyhtiö Awilhelmsen Groupin. Varustamona toimintansa 1930-luvulla aloittanut yhtiö omistaa nykyään muun muassa osan luksusristeilyjä tarjoavasta Royal Caribbean Cruisesista. Yhtiöllä on ollut sijoituksia myös vähittäiskaupassa. Suomessakin tunnettu kodinkoneliike Expert oli aikoinaan Awilhelmsenin omistama.
Muut pohjoismaat ovat luopuneet "kateusverosta"
Suomessa varallisuusverosta luovuttiin vuoden 2006 alusta. Myös muut Pohjoismaat Norjaa lukuunottamatta ovat luopuneet varallisuuden verottamisesta.
Suomessa luopumista perusteltiin aikoinaan sillä, että vero tuottaa huonosti ja sitä oli helpohkoa kiertää siirtämällä omaisuutta muualle tai muotoon, jossa ei veroa ei tarvinnut maksaa. Varallisuusveron vastustajat kutsuivat sitä myös kateusveroksi.
Lue myös: Suomen kovatuloisin nainen Maria Severina paljastaa MTV Uutisille, mitä hän ajattelee verojenmaksusta: "En usko, että menestykselläni on mitään tekemistä sen kanssa, että olen nainen"
Norjan koko tulo- ja varallisuuslistan esimerkiksi norjalaiselta E24-sivustolta. Jutussa on käytetty lähteenä myös muun muassa Norway Today -sivun juttua verotiedoista.
Oikaisu 6.11.2019 klo 13.00: Jutussa sanottiin aiemmin rikkaiden norjalaisten varallisuutta tuloksi ja tätä varallisuutta verrattiin virheellisesti suomalaisten tuloihin. Juttua korjattu siten, että tuloja ja varallisuutta käsitellään erikseen. Suomalaisten varallisuudesta ei ole tietoa, sillä varallisuutta ei enää veroteta Suomessa.