Suomi jää Pohjoismaiden hännille miljadöörien määrässä. Onko Suomi pääomaköyhä maa?
Suomessa on kuusi miljardööriä, joiden yhteenlaskettu varallisuuden arvo on 10,3 miljardia euroa.
Suomi on näillä luvuilla Pohjoismaiden hännillä. Vain Islanti jää Suomesta jälkeen yhden miljardöörin saldolla.
Forbesin lista osoittaa, että Ruotsissa miljardöörejä on peräti 33, eli 5,5-kertainen määrä Suomeen verrattuna. Norjassakin miljardöörejä on 15 ja Tanskassa 10.
Kun vertaa miljardöörien yhteenlaskettua omaisuuden arvoa, Suomen tappio on vielä tätäkin suurempi.
Ruotsalaismiljardöörien omaisuus on kaikkiaan 110 miljardia euroa, eli yli kymmenen kertaa suomalaismiljardöörien yhteenlaskettua 10,3 miljardin euron omaisuutta suurempi.
Ruotsin rikkain henkilö on vaateketju Hennes & Mauritzin suuromistaja Stefan Persson 13,8 miljardin euron omaisuudella. Maailman rikkaimpien listalla sijalla 71. oleva Persson omistaa H&M:stä 32 prosenttia.
Norjan rikkain henkilö on 5,4 miljardin euron omaisuudella päivittäistavarakauppaketjun Reitangruppenin omistaja Odd Reitan.
Tanskassa kärkisijaa pitää 5,7 miljardin euron omaisuudella Anders Holch Poulsen, suurin osa hänen varallisuudestaan on peräisin perheyhtiöstä, vähittäisliike Bestselleristä.
Islannin rikkain on 1,9 miljardin omaisuudella telealan sijoittaja Thor Bjorgolfsson.
"Tulot menevät ulkomaisille omistajille"
Tämä tilasto näyttäisi tukevan toistuvasti esillä olevaa käsitystä, jonka mukaan Suomi on verrattain pääomaköyhä maa.
Myös poliitikot ovat pitäneet esillä tätä käsitystä perustellessaan valtio-omistajan vahvan omistajan roolin tärkeyttä.
Viime joulukuussa vihreiden ex-kansanedustaja Osmo Soininvaara tarttui blogissaan aiheeseen.
–Kun Suomessa ei ole menestyneitä yrittäjiä, meiltä puuttuu kotimaista omistusta. Pääomatuloja yrityksemme synnyttävät siinä missä muuallakin, mutta tulot menevät ulkomaisille omistajille, Soininvaara kirjoitti.
Soininvaaran mukaan Ruotsissa on hyvin myönteinen suhtautuminen kasvavaan yritysvarallisuuteen.
– Käytännössä tämä on tehty niin, että perintöveroa ei ole, mutta jos perityn omaisuuden myy, myyntitulo on kokonaan verotettavaa myyntivoittoa.
Suomessa on erittäin rikkaita miljardöörejä selvästi vähemmän kuin Ruotsissa, mutta laajemmassa kuvassa Suomi ei jää pääomien kohdalla juurikaan länsinaapurista jälkeen.
Pääoman mittaaminen ei ole yhtä yksinkertaista kuin esimerkiksi bkt:n mittaaminen. Esimerkiksi mitattaessa kiinteän pääoman nettokantaa suhteessa bruttokansantuotteeseen Suomi ja Ruotsi ovat aika lailla samalla tasolla.