Suomessa harkittiin Marinin hallituksen ihmisoikeuspolitiikan linjauksista poikkeamista Nato-prosessin vuoksi

5:41img
Katso myös: Tuhannet osoittivat mieltään Unkarissa homoseksuaalisuuden mainostamista kieltävää lakia vastaan Unkarissa.
Julkaistu 06.04.2023 18:54

MTV UUTISET – STT

Valtioneuvoston kansliasta kerrotaan Suomen tukevan EU-komission Unkari-kannetta, mutta STT:n tietojen mukaan Suomessa harkittiin poikkeamista Marinin hallituksen ihmisoikeuspolitiikan linjasta.

Suomessa harkittiin STT:n tietojen mukaan poikkeamista normaalista ihmisoikeuspolitiikasta Nato-prosessin herkän vaiheen takia. Kysymys koski sitä, ilmoittaako Suomi Sanna Marinin (sd.) hallituksen aikana tukevansa EU-komission Unkaria vastaan suuntaamaa kannetta.

Kanteen syy on Unkarin laki, joka tekee homoseksuaalisuudesta ja transsukupuolisuudesta kertomisesta laitonta kouluissa ja mediassa. Unkari on perustellut lakiaan lastensuojelulla, mutta EU-komission näkemyksen mukaan se rikkoo perus- ja ihmisoikeuksia sekä alemman tason EU-sääntelyä.

Lue lisää: Unkarin parlamentti hyväksyi lain, joka kieltää homoseksuaalisuuden mainostamisen alaikäisille – "Elämisestä tulossa epämukavaa kaikille"

Maiden oli ilmoitettava viimeistään kiirastorstaina kirjallisesta väliintulosta, jolla ne voivat halutessaan tukea joko Unkaria tai komissiota.

Myöhemmässä vaiheessa jäsenmailla on yhä mahdollisuus tulla komission kannan puolelle suullisesti, mutta ratkaisu olla puoltamatta sitä kirjallisesti olisi vähintään lykännyt päätöstä seuraavan hallituksen kaudelle. Päätös olisi ollut poikkeama Marinin hallituksen ihmisoikeuspolitiikassa.

Suomen myöhempi käytös olisi ratkaissut, millaiseksi poikkeamaksi asia olisi jäänyt ihmisoikeuspolitiikan pitkässä linjassa.

Poliittisesti herkkä ratkaisu

Mahdolliset Natoa ja vaaleja koskevat herkkyydet nousivat esille asian valmistelukokouksessa 22. maaliskuuta. Paikalla oli ainakin oikeusministeriön, ulkoministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön ja valtioneuvoston kanslian virkamiehiä.

– Kaikki olivat sitä mieltä asiaan osallistuvista ministeriöistä, että Suomen linjan mukaista olisi tähän osallistua. Mutta että tämä on asia, jossa päätös siitä, osallistutaanko, on varmasti poliittinen, eräs virkamieslähde kuvaa STT:lle.

Tämän jälkeen asia on siirtynyt ennen kaikkea valtioneuvoston kanslian vastuulle. STT:n eri lähteistä saamien tietojen mukaan asiassa ehdittiin jo varautua siihen, että kanneasiaa ei voitaisi tällä kertaa edistää.

– Valtioneuvoston kanslia ilmoitti viime viikolla, että osallistuminen ei tällä kertaa tulisi kyseeseen, STT:lle kerrotaan.

Lopulta viime viikon lopulla Suomen Nato-jäsenyyttä koskevat allekirjoitukset ja muut vaiheet näyttivät etenevän maaliin. Perjantaina Ruotsista tuli julkisuuteen tieto kanteen tukemisesta. Valtioneuvoston kansliassa kanteen puoltamisesta päätettiin maanantaina.

EU-valtiosihteeri: "Asia edennyt puhtaasti virkamiesvalmistelussa"

Suomen kanta Unkaria koskevaan kanteeseen etenee lopulta pitkän ihmisoikeuslinjan mukaisesti, mutta eri vaiheissa tehdyssä harkinnassa Euroopan unionin politiikkaan liittyvä kanneasia ja Nato-prosessi näyttävät Suomessa valmistelun aikana sekoittuneen.

STT pyysi maanantaina pääministeriltä kommenttia Unkari-kanteesta, mutta asia ohjattiin EU-asioista vastaavalle valtiosihteerille Jari Luodolle. Luoto sanoi, että asia on edennyt puhtaasti virkamiesvalmistelussa.

– Tämä on ollut valmistelevassa käsittelyssä muulla virkamiestasolla, ja nyt se vasta sitten oikeastaan tuli tänne minun linjattavakseni. Ja viedään se tässä vaiheessa eteenpäin, Luoto sanoi.

STT ei ole pystynyt vahvistamaan eri lähteistä, millä tasolla valtionjohtoa on informoitu.

Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) avustaja vastasi STT:lle Tuppuraisen puolesta tekstiviestitse, että asia on ollut valmistelussa virkatasolla normaaliin tapaan ja Tuppuraisen mielestä Suomen on perusteltua olla kanteessa mukana.

Tuppurainen ei enää vastannut kysymyksiin siitä, koska asia tuli ministerin tietoon ja annettiinko siinä minkäänlaista poliittista ohjausta.

Lue myös: Unkarin Pride-kulkue järjestettiin poliittisesti jännittyneessä tilanteessa – maan seksuaalivähemmistö marssi oikeuksiensa puolesta

Lue myös: Orbanin hallitus sai koronaviruksen varjolla kaiken vallan Unkarissa ilman takarajaa – minkä EU-maan vuoro on seuraavaksi ja kuinka EU voi puuttua asiaan?

Lähde: STT 

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka