Unkarin ulkoministeri vihjaa noitavainosta ennen herkkää EU-kuulemista – ministeri Tuppurainen: "Suomi ei istu syyttäjän paikalla"

TUppurainen LK 16.9.
Lehtikuva
Julkaistu 16.09.2019 13:34

MTV UUTISET – STT

EU:n kurinpitomenettely Unkaria vastaan etenee tänään, kun maan oikeusministeri Judit Varga vastaa muiden EU-maiden kysymyksiin Unkarin oikeusvaltiotilanteesta.

Puhetta kokouksessa johtaa Tytti Tuppurainen (sd.), koska Suomi on EU:n puheenjohtajamaa.

–  Parlamentti teki ehdotuksensa jo vuosi sitten, joten on korkea aika antaa Unkarille mahdollisuus esitellä heidän näkemyksensä oikeusvaltiotilanteesta, Tuppurainen sanoi aamulla Brysselissä.

Euroopan parlamentti aktivoi kurinpitomenettelyn jo vuosi sitten, mutta yhtään kuulemista ei ole tätä ennen järjestetty. Parlamentin mukaan on olemassa riski, että Unkari rikkoo EU:n perustavia arvoja, minkä takia se on edellyttänyt jäsenmaita puuttumaan tilanteeseen.

Lue myös: Unkarin pääministerin kansliasta taas kovaa Suomi-kritiikkiä – Ulkoministeri Haavisto peräänkuuluttaa maltillista reaktiota

Huolta aiheuttavat niin oikeuslaitoksen itsenäisyys, sananvapaus, korruptio kuin vähemmistöjen sekä maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden oikeudet.

Kuinka tiukka keskustelusta tulee, riippuu Tuppuraisen mukaan jäsenmaista.

–  Suomi puheenjohtajamaana jakaa puheenvuorot ja mahdollistaa tämän kuulemisen, Tuppurainen sanoi ja muistutti, ettei kyseessä ole oikeudenkäynti eikä Suomi istu yleisen syyttäjän paikalla.

Lue myös: Unkarin ulkoministeriltä kiivasta palautetta suomalaisille: "Maamme syytteleminen siitä, ettemme olisi muka demokratia – se on yksinkertaisesti valhe"

Unkarilaisministeri Varga sanoi odottavansa näyttöön pohjaavaa keskustelua.

–  Tulin puolustamaan Unkaria ja odotan jäsenmaiden seisovan lain puolella arvioidessaan Unkaria. Odotan heidän välttävän tuplastandardeja ja odotan heidän osoittavan, ettei tämä ole poliittinen noitavaino, Varga sanoi.

Prosessi jatkumassa yli Suomen kauden

Tänäinen kuulemistilaisuus tuskin on viimeinen. Vastaavassa menettelyssä komission aloitteesta olevalla Puolalla on takanaan jo kolme kuulemista.

Kurinpitomenettelyä eli artikla 7:ää on kutsuttu myös ydinaseoptioksi, koska sen lopputulemana voi olla äänioikeuden menettäminen. Näin tuskin koskaan tapahtuu, koska sanktioista pitäisi päättää kyseinen jäsenmaa pois lukien yksimielisesti.

Lue myös: Tutkija Unkarin pääministerin kritiikistä Suomalaista demokratiaa kohtaan: "Tämä on hyvin vahvaa propagandaa, jossa poliitikon tietämys Suomesta on aika alkeellinen"

Vaikka sanktioihin tuskin koskaan edetään, tärkeänä on pidetty sitä, että asia pysyy esillä.

–  Toivottu lopputulema on, että me puheenjohtajamaana teemme johtopäätökset jatkosta. Tämä prosessi kaikella todennäköisyydellä jatkuu vielä tämän loppukautemme ajan, Tuppurainen ennakoi.

EU:ssa keskustellaan komission esityksen pohjalta siitä, miten koko oikeusvaltiopohdintaa pitäisi uudistaa, ja myös Suomi aikoo viedä keskustelua eteenpäin. Pohdinnassa on esimerkiksi vuosittainen kaikkia maita koskeva arviointi.

Tuoreimmat aiheesta

Unkari