THL:n mukaan tautia todetaan Suomessa enemmän kuin muutama vuosi sitten. Hinkuyskä on imeväiselle lapselle vaarallinen tauti, mutta kuolemantapaukset ovat äärimmäisen harvinaisia.
Suomessa tavataan enemmän hinkuyskää nyt kuin pari vuotta sitten.
– Viime vuonna Suomessa varmistettiin laboratoriokokein 432 hinkuyskätapausta ja on odotettavissa, että tänä vuonna määrä pysyy samassa suuruusluokassa, arvioi Terveyden ja hyvinvointilaitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek.
Määrä on selvästi korkeampi kuin vuonna 2015, jolloin hinkuyskää todettiin 165 tapausta. Luku on silti vielä maltillinen ja kuuluu normaaliin esiintyvyyteen. Ilmaantuvuus vuonna 2016 oli erityisen suuri 10-14-vuotiaiden keskuudessa.
Todellisuudessa Suomessa hinkuyskää sairastetaan jonkin verran enemmän. Kaikki tautitapaukset eivät koskaan päädy tilastoihin, sillä moni sairastaa taudin tietämättään tai niin lievänä, ettei tautia varmenneta laboratoriokokein.
– Tartuntojen määrässä on pieni nousujohteisuus, mutta mistään epidemiasta ei ole kysymys. Paniikkiin ei ole syytä, Nohynek vakuuttaa.
Hinkuyskä on pienelle lapselle vaarallinen tauti
Suomessa sairastuu vuosittain lapsia hinkuyskään. Tällä vuosikymmenellä tartunnan saaneisiin lapsiin kuuluu myös yksi kuolemantapaus.
– Hinkuyskä on melko vaaraton aikuiselle, mutta pienelle imeväiselle lapselle se on jopa elämää uhkaava. Lasten rokottaminen aloitetaan siksi hyvin varhain. Ensimmäinen rokote annetaan kolmen kuukauden ja toinen viiden kuukauden iässä.
Hinkuyskää esiintyy Suomessa yhä, koska rokotteen suojateho on noin 80 prosenttia ja se kestää neljästä viiteen vuotta.
– Tartunnan saaneista pikkulapsista osa on täysin rokottamattomia, osa saanut vasta ensimmäisen rokotusannoksen ja osa jopa kaksi, Nohynek kertoo.
Ensi maaliskuussa astuu voimaan tartuntatautilakin muutos terveydenhuollon ammattilaisten rokotussuojasta, jonka myötä alle vuoden ikäisiä lapsia hoitava terveydenhoidon henkilökunta tulee rokottaa hinkuyskää tautia vastaan. Tällä halutaan suojella hinkuyskälle haavoittuvaisinta ihmisryhmää.
– Muiden ihmisryhmien rokottamista ei ole vielä toistaiseksi mietitty. Tällä hetkellä hinkuyskärokotteen saavat kansallisessa ohjelmassa lapset sekä varusmiehet.
Ensi keväänä kansallinen rokotusasiantuntijatyöryhmä tulee tarkastelemaan hinkuyskän rokotusstrategioita uudestaan.
– Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa rokotustrategiaa muutettiin 2010-luvun alussa juuri pienillä lapsilla ilmaantuneen epidemian vuoksi. Näissä maissa raskaana olevia ryhdyttiin rokottamaan. Suomessakin näin voitaisiin harkita tehtävän, mikäli hinkuyskää alkaisi esiintyä pienillä imeväisillä enemmän. Suomessa hinkuyskän ilmaantuvuus on tällä hetkellä kuitenkin erityisesti 10-14-vuotiaiden ongelma. Epidemia on Suomessakin mahdollinen, Nohynek kertoo.