Suomessa yli 100 000 työpaikkakiusattua – "Sallimmeko epäasiallisen käytöksen jatkua?"

1:59img
Julkaistu 28.11.2016 20:01
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Joka päivä yli 100 000 suomalaista joutuu kiusaamisen kohteeksi työpaikallaan. Työterveyslaitoksen hankkeessa etsittiin uusia keinoja puuttua työpaikkakiusaamiseen. Tehokkaaksi osoittautui malli, jossa koko työyhteisö on mukana rakentamassa työpaikkakulttuuria, jossa ei hyväksytä kiusaamista.

HUS Raviolin keittiössä valmistuu päivittäin noin 4 000–5 000 lounasruoka-annosta. Liikelaitos on yksi niistä työpaikoista, jotka olivat mukana Työterveyslaitoksen kiusaamisen vastaisessa hankkeessa.

– Varmasti jokaisella työpaikalla on ollut kiusaamistapauksia, mutta ei meillä ole missään nimessä ollut mitään kiusaamiskierteitä. Meillä oli tarve lähteä ennaltaehkäisevästi kehittämään meidän työyhteisöjen toimintaa, että kaikilla olisi kiva tulla töihin, HUS Raviolin työsuojelupäällikkö Maija Kemppi kertoo.

Työyhteisön puututtava kiusaamiseen

Sekä henkilöstö että esimiehet osallistuivat koulutustilaisuuksiin, joissa pohdittiin kiusaamista ja työpaikan ilmapiiriä.

– Se, mihin organisaatioissa ja työpaikoilla olisi tosi hyvä pysähtyä, on se, että sallitaanko me oikeasti tämmöisen epäasiallisen, huonon käyttäytymisen jatkua siellä meidän työyhteisössä vai puututaanko me oikeasti siihen, Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Maarit Vartia kysyy.

Joka päivä jopa yli 100 000 suomalaista joutuu kiusaamisen kohteeksi työpaikallaan. Kiusaaminen voi kohdistua joko työn tekemiseen tai työntekijän persoonaan.

– Työtä valvotaan ja kritisoidaan epäoikeudenmukaisesti ja tämän tyyppisiä. Sitten on epäasiallisen kohtelun muotoja, jotka liittyvät yksilöön tai persoonaan. Eristetään, mustamaalataan, loukataan, naureskellaan, Vartia luettelee.

Työpaikka, HUS Ravioli, Katri Kauppinen

Katri Kauppisen mukaan työpaikan ilmapiiri on muuttunut avoimemmaksi Sopuisa työyhteisö -hankkeen myötä.

Kuntatyössä enemmän kiusaamista

Aiempien tutkimusten mukaan eniten kiusaamista esiintyy julkisen puolen työpaikoissa ja naisvaltaisilla aloilla.

– Kuntasektorilla raportoidaan jonkin verran enemmän kiusaamista kuin yksityisellä sektorilla. Jos katsotaan toimialoittain, näyttää, että sosiaali- ja terveydenhuollossa ja opetustyössä on jonkin verran enemmän raportteja kiusaamisen kokemisesta, Vartia kertoo.

HUS Raviolissa ei kiusata ketään ja jos sellaista ilmenisi, siihen puututtaisiin heti.

– Ilmapiiri on parantunut avoimempaan suuntaan. Työpaikoilla pitäisi heti puuttua kiusaamistapauksiin ja käydä pelisäännöt läpi. Täällä tiedetään nyt, miten toimia, jos tulee kiusaamistapauksia, HUS Raviolin kokki Katri Kauppinen kiittelee.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa