Suomi antaa Afrikkaan ja Syyriaan painottuvan uuden, 61 miljoonan euron humanitaarisen apupaketin.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen on päättänyt avusta, josta 20 miljoonaa kohdennetaan nälänhädästä kärsiviin Afrikan Sarven maihin sekä Nigeriaan ja Jemeniin.
– Apumme Somaliaan ja Etelä-Sudaniin kasvaa 1,5 kertaiseksi ja Ugandaan jopa viisinkertaiseksi, Mykkänen sanoi MTV Uutisille.
Samaan aikaan humanitaarinen tilanne jatkuu vakavana Lähi-idässä, ja Suomen myöntämässä avussa painottuvat myös Syyria ja sen naapurimaat.
Ministeri Mykkänen sanoi, että apua on tarkoitus antaa lisää vielä tämän vuoden aikana.
– Olemme varautuneet viimeistään syksyllä raapimaan roposia myös jatkoon.
Mykkänen näpäytti myös perussuomalaisia kehitysavun lopettamispuheista.
– Tällä (nyt myönnetyllä) avulla noin 200 000 hädänalaista pystytään auttamaan. Kun esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja Sampo Terho on puhunut kehitysavun lopettamisesta, niin vaakakupissa on Suomen panoksen osalta noin 200 000 ihmisen nälänhätä tämän kevään osalta.
Sampo Terho on ehdottanut Suomen maksaman kehitysavun lopettamista. Hän perusteli kantaansa viime marraskuussa kehitysavun tehottomuudella.
"Köyhien maiden veronkantokykyä tuettava"
YK:n mukaan Afrikan nälänhädän suurimpana syynä on tämän kevään kuivuus.
Mykkäsen mukaan taustalla on ilmastonmuutos ja monen valtion kyvyttömyys reagoida kriiseihin.
– Esimerkiksi Etiopiassa valtiorakenne on toimivampi, ja siellä tilanne on selvästi parempi kuin Etelä-Sudanissa, Pohjois-Nigeriassa tai Jemenissä, joissa sisällissota ja taistelut häiritsevät kehitystä.
– Viime kädessä ratkaisun täytyy löytyä siitä, että valtiot saadaan toimintakykyisiksi ja oman maan veronkantokykyä parannettua. Jos köyhimmät maat pystyiviät keräämään edes yhden prosentin BKT:staan enemmän kuin tällä hetkellä, niin se vastaisi koko kansainvälistä apua, Mykkänen sanoi.
1:30