Suomi julmassa aallonpohjassa – "54 urheilijalla pitää saada se mitä ansaitaan"

35465497
Lehtikuva
Julkaistu 21.08.2016 08:48
Toimittajan kuva

Timo Kunnari, Rio de Janeiro

timo.kunnari@mtv.fi

Toimittajan kuva

Matti Nyrhinen, Rio de Janeiro

matti.nyrhinen@mtv.fi

@MattiNyrhinen

Olympiakomitean huippu-urheilujohtaja Mika Kojonkoski on tulisilla hiilillä. Suomi sai Rion olympialaisista vain yhden mitalin, Mira Potkosen pronssin, mikä on maamme heikoin olympiatulos koskaan. Rion mitalitaulukossa Suomi jakaa sijaa 78.

- Menestys ei ollut niin hyvää kuin odotettiin. Kyllä me toivoimme ja odotimme parempaa menestystä, Kojonkoski linjasi MTV Sportille.

- Jos ollaan oikein realistisia, niin vakavat ja realistiset arviot antoivat meille juuri sen yhden mitalin. Haluamme tietenkin uskoa ja valaa uskoa, että pystymme parempaan menestykseen, hän jatkoi.

Kojonkosken näkemyksen mukaan tiukat väännöt kääntyivät suomalaisurheilijoita vastaan. Hän ei kuitenkaan usko huonoon tuuriin.

- Kyllä meidän 54 urheilijalla ja 16 lajilla pitäisi saavuttaa sellainen tulos kuin ansaitaan. En halua uskoa tuurin pohjalle. Tämä tulos on nyt saavutettu ja tämä pitää ottaa nöyrästi vastaan, analysoida tarkasti ja jatkaa työtä, Kojonkoski sanoo.

Mutta miten tästä eteenpäin? Kojonkosken johtama huippu-urheiluyksikkö perustettiin kolme ja puoli vuotta sitten, kun ensin oli tehty analyysi siitä, mitä menestyksen parantamiseksi pitäisi tehdä. Kojonkosken mukaan vastaava analyysi tehtiin Tanskassa jo vuonna 1985, ja sen hedelmiä poimitaan nyt: Tanska on saavuttanut Riosta ennen päätöspäivää yhteensä 14 mitalia.

- Kansainvälisten selvitysten mukaan tämmöisestä uudesta toimintatavan rakentamisesta menestykseen kuluu valitettavasti jopa kolme olympiadia.

Rion jälkeen tehdään tarkka analyysi siitä, missä voidaan parantaa.

- Kaikki tehdään sen eteen, että yksilö, eli urheilija, pystyy toimimaan paremmin ja heräämään oman potentiaalinsa etsimiseen vielä voimakkaammin. Samalla osaaminen ympärillä kerääntyy, sen eteen tehdään töitä ja uskotaan, että se nostaa suomalaisen urheilun tasoa.

Ilmapiiri Suomessa on kuitenkin negatiivinen, sillä urheilufanit tietysti vaativat menestystä, heillä on siihen täysi oikeus. Kojonkoski saa paljon henkilökohtaista kuraa niskaansa.

- Eihän se hyvälle tunnu, mutta tämä kuuluu työnkuvaan ja tietenkin olen tottunut olemaan julkisuudessa. Olen saanut siitä paljon hyvää, tällä kertaa kannetaan tämä kuorma.