Suomi voitti Armenian maalilla EM-karsintaottelussa

Suomi voitti Armenian maalein 1-0 (1-0) jalkapallon Euroopan mestaruus -karsintaottelua Helsingissä keskiviikkona. Suomen voittomaaliksi jääneen osuman viimeisteli Mika Nurmela pääpuskulla 8. minuutilla. Syötön Nurmelalle tarjosi Jonatan Johansson.

Suomen jalkapallomaajoukkue teki vuoden viimeisessä ottelussaan sen, mitä siltä odotettiin. Helppo ei ottelu ollut, ei tosiaankaan, mutta tarvittavat kolme pistettä tulivat.

Suomen pelaajat lähtivät otteluun selkeän ohjeen kanssa: laukauksia. Ensimmäisellä jaksolla käskyä noudatettiinkin hyvin, ja sen myötä saatiin myös ensimmäinen maali, jonka tärkeyttä pelaajat muistivat korostaa ennen peliä.

Maaliin johtanut tilanne sai alkunsa Mika Väyrysen kaukovedosta. Armenian maalivahti Gevorg Kasparov ehti paristakymmenestä metristä lähteneen pallon eteen, mutta haltuunsa ei Pjunik Jerevanin mies palloa saanut. Jonatan Johansson oli irtopallossa. Johansson sai pelivälineen nostettua maalille, ja oikeassa paikassa oikeaan aikaan oli Nurmela. Uran neljäs maaottelumaali tuli puskulla tyhjänä edessä ammottaneeseen maaliin.

Maalin jälkeen Armenian oli luonnollisesti avattava peliään, ja yritystä joukkueelta toki löytyi. Siitä kertovat ensimmäisen jakson kulmapotkut, joissa Armenia vei voiton 6-2.

Laukauksia kohti maalia joukkue sai aikaan kaksi, ja ne molemmat olivat pahoja maalivahti Jussi Jääskeläiselle. Ensimmäinen tuli jo ennen Suomen maalia, kun Jääskeläinen joutui venyttämään Artavazd Karamjanin yllättävään kutiin. Toinen paikka oli vielä hankalampi, kun Jääskeläinen ehti vartalollaan Robert Zebejanin vedon tielle.

Suomen peli oli maalin jälkeen odotetusti rauhallisempaa, mutta muutama paikka tuli toki eteen. Johanssonin kanssa kärjessä hyvin vilistänyt Alexei Eremenko junior esitteli laukaisutaitoaan pariin kertaan näyttävästi, ja Jerevanissa lokakuussa loistanut ja Suomen nollilla pitänyt Kasparov sai venyä.

Toiselle jaksolle Suomi tuli ilman Väyrystä, joka joutui keinonurmenpintaan ensimmäisen jakson loppuhetkillä. Tilalle tuli Jari Ilola, joka täytti paikan näkymättömästi, mutta tarpeeksi varmasti.

Toisesta jaksosta tuli Suomelle yllättävän hankala, ja ajoittain sinivalkoiset olivat jopa hätää kärsimässä armenialaisten painaessa sinnikkäästi.

Tiukka tilanne nähtiin jakson kymmenennellä minuutilla, kun laitahyökkääjä Levon Patshajian pääsi nokikkain Jääskeläisen kanssa. Auennut tilanne yllätti kuitenkin ilmeisesti Patshajianin sen verran, ettei laukaus onnistunut ja se suuntautui suoraan Jääskeläisen syliin.

Armenian painostuksen alla Suomikin sai paikkoja, mutta yritys oli heikkoa. Kuusi minuuttia ennen loppua moni sydän 9500 katsojan kansoittamalla stadionilla hypähti melkeinpä kurkkuun, mutta pelastaja löytyi jälleen Suomen maalilta. Jääskeläisen syöksy Ara Hakopjanin vetoon oli komea, ja pelasti maalin synnyn. Hakopjanille loistopaikan pelasi Patshajian, joka oli taitavan vierasjoukkueen yksi onnistujista.

Suomi johtaa EM-karsintojen A-lohkoa 11 pisteellä ennen kymmenessä pisteessä olevaa Serbiaa. Lohkon muut ottelut Portugali-Kazakstan ja Belgia-Puola pelataan myöhemmin keskiviikkona. Suomi jatkaa EM-karsintoja ensi vuonna 28. maaliskuuta vierasottelulla Azerbaidzhania vastaan.

Suomen valmennusjohto joutui hieman muokkaamaan avauskokoonpanoaan Armenia-otteluun, kun selvisi, että Petri Pasanen ei kykenekään pelaamaan tiistaina harjoituksissa saamansa nilkkavamman vuoksi.

Pasasen paikan avauksessa peri Ari Nyman. Kokoonpanosta on poissa myös vatsavaivainen Juha Pasoja.