Suomi voitti upeasti Puolan EM-karsinnassa

Suomi voitti lauantaina jalkapallon EM-karsinnan A-lohkon avausottelussaan Puolan 3-1 vieraskentällä Bydgoszczissa. Jari Litmanen osui ottelussa kahdesti ja Mika Väyrynen kerran. Puolan lohdutusmaalin ottelun loppuhetkillä teki Lukasz Gargula.

Suomi avasi maalinteon, kun Litmanen pääsi nostamaan pallon hallitusti ulkosyrjällä maaliin 54. minuutilla. Maalia edelsi Puolan puolustuksen huono purku, jonka jälkeen pallo pomppasi Litmaselle.

Suomen päävalmentaja Roy Hodgson vaihtoi kentälle Alexei Eremenkon 66. minuutilla. Eremenkolle tilaa teki hyvän pelin pelannut Jonatan Johansson.

Suomi lisäsi johdon 2-0:aan 76. minuutilla, kun Litmanen iski illan toisen osumansa rangaistuspotkusta. Suomi sai rankkarin, kun Eremenko vei puolustaja Arkadiusz Glowackia pahemman kerran ja tämä joutui repimään Eremenkon maihin rangaistusalueella. Glowaski sai tilanteesta suoran punaisen kortin.

Suomi siirtyi kolmen maalin johtoon 84. minuutilla, kun Mika Väyrynen pääsi yksin läpi Teemu Tainion läpisyötöstä. Hyvin taustalta noussut Väyrynen nosti pallon kauniisti yli Puolan maalivahti Jerzy Dudekin.

Puola pääsi rikkomaan kuparisen Jussi Jääskeläisen selän takana 89. minuutilla. Puolan vaihtomies Lukasz Garcula tälläsi vastustamattomasti pallon maaliin rangaistusalueen rajalta.

Maaliton ensimmäinen puoliaika

Ensimmäisen puoliajan parhaat maalipaikat tulivat hieman yllättäen Suomelle. Paikkoja loi Malmön kaksikko Jari Litmanen-Jonatan Johansson, joista etenkin kärkimies Johansson oli pirteässä vauhdissa Puolan kankean keskuspuolustuksen ympärillä.

Ottelun 27. minuutilla Johansson oli jo hankkia Suomelle rangaistuspotkun, kun yksinäinen yritys päättyi maanpintaan Puolan rangaistusalueella. Puolalaispuolustaja repi Johanssonia kädestä, mutta ranskalainen erotuomari Laurent Duhamel ei tilanteessa rikettä havainnut.

Kymmenen minuuttia myöhemmin Sami Hyypiä järjesti vetopaikan Teemu Tainiolle Puolan rangaistusalueen rajalla erikoistilanteen jälkimainingeissa. Laukaus viuhahti hieman ohi tolpan.

Paras paikka nähtiin 43. minuutilla, kun Johansson pääsi Jakub Blaszczykowskin karmeaan harhasyöttöön ja nokikkain maalivahti Jerzy Dudekin kanssa. Puolalaispuolustaja pääsi kuitenkin viime hetkellä väliin.

Suomen puolustuspeli ja koko ryhmitys toimivat jakson aikana moitteettomasti. Puolan muutama vaarallisempi yritys jäivät joko kauko- tai muuten vain hankaliksi laukauksiksi, joissa eivät Jussi Jääskeläisen taidot Suomen maalissa joutuneet koetukselle. Pahin veto oli kärkimies Maciej Zurawskin yritys paristakymmenestä metristä, jonka Jääskeläinen koppasi heittäytymällä maanpinnasta.