Puolustusministeri Savola: "Olisi kaikille Nato-maille parempi, jos Suomi ja Ruotsi liittyvät puolustusliittoon yhtä aikaa"

Puolustusminsiteri Savela tammikuussa 2023.
Puolustusministeri Savolan (kesk.) mukaan samanaikainen eteneminen Ruotsin kanssa on ensisijainen tavoite. Lehtikuva
Julkaistu 15.02.2023 09:56(Päivitetty 15.02.2023 12:00)

MTV UUTISET – STT

Naton puolustusministerit jatkavat kokoustaan tänään Brysselissä. Kokouksen toisena päivänä puheenaiheina ovat muun muassa Naton puolustus ja pelote.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys ei ollut eilen tiistaina Naton puolustusministerien virallisella asialistalla. Asia kuitenkin nousi jo eilen esiin, kun Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kommentoi Naton päämajassa Suomea ja Ruotsia koskevia ratifiointeja.

Stoltenbergin mukaan pääkysymys Suomen ja Ruotsin Nato-prosessissa ei ole, tehdäänkö ratifioinnit yhtä aikaa. Pääkysymys on Naton pääsihteerin mukaan, että molemmat ratifioidaan jäseniksi mahdollisimman nopeasti.

Suomea edustaa sotilasliiton kokouksessa puolustusministeri Mikko Savola (kesk.). Hänen mukaansa samanaikainen eteneminen Ruotsin kanssa on ensisijainen tavoite. Hän toteaa asiassa olevan kuitenkin monia liikkuvia osia ja sanoo, että kyse on myös Naton asiasta.

Savola myös totesi jälleen, että kaikille Nato-maille olisi parempi jos Suomi ja Ruotsi liittyisivät puolustusliittoon yhtä aikaa.

– Se olisi parempi Suomelle, parempi Ruotsille ja myös muille Nato-maille, jos (sekä Suomesta että Ruotsista) tulisi jäseniä mahdollisimman pian, Savola totesi.

– Se olisi parempi suunnitelmien tekemisen kannalta. Teemme hyvin läheistä yhteistyötä Ruotsin kanssa. He ovat läheisiä kumppaneitamme, Savola jatkoi.

Savolan mukaan pääasia on, että molemmat maat ovat Naton jäseniä Vilnan huippukokoukseen mennessä eli heinäkuussa. Se nähdään hänen mukaansa, onko aikataulutuksessa maiden välillä eroja.

Ruotsin Jonson: Edistäminen Turkin ja Ukrainan asia

Ruotsin puolustusministerin Pål Jonsonin mukaan Suomella, Ruotsilla ja Naton pääsihteerillä Jens Stoltenbergilla on yhä yhteinen halu saada Suomi ja Ruotsi samanaikaisesti Natoon. Jonson sanoi päätöksen ratifiointien yhtä- tai eriaikaisesta edistämisestä olevan kuitenkin Turkin ja Unkarin.

Jonson kommentoi asiaa Brysselissä keskiviikkona, kun hän saapui Naton päämajaan puolustusministerien kokoukseen.

Stoltenberg sanoi tiistaina, että pääkysymys Suomen ja Ruotsin Nato-prosessissa ei ole, tehdäänkö ratifioinnit yhtä aikaa. Pääkysymys on hänen mukaansa, että molemmat ratifioidaan jäseniksi mahdollisimman nopeasti.

Tuoreimmat aiheesta

Nato