Riikka Purra MTV:lle: Nämä leikkaukset riittävät "ennusteiden valossa"

5:11imgKatso valtiovarainministeri Riikka Purran haastattelu kokonaisuudessaan.
Julkaistu 16.04.2024 19:51
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Suomen tulot ja menot ovat kroonisesti epätasapainossa, sanoo Purra.

Kehysriihestä odotettiin vaikeaa ja riitaisaa, mutta valmista tuli reilusti etuajassa. Kolmen miljardin euron edestä säästötoimia sisältynyt kehysriihi valmistui näennäisesti kahden päivän neuvottelujen tuloksena.

Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) mukaan täytyy ymmärtää, että neuvotteluja on todellisuudessa käyty "hyvin pitkään".

– Esimerkiksi säästöryhmä, joka haki sopeutustoimia, on istunut kahdeksan viikkoa, Purra sanoo.

Helppoja leikkauskohteita ei valtion budjetista Purran mukaan enää löydy. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) puolestaan kuvaili leikkauksia tiedotustilaisuudessa tuttuun tapaan raskaiksi, mutta välttämättömiksi.

Kehysriihessä päätettiin monenlaisista veronkorotuksista ja säästöistä. Tiedotustilaisuudessa hallitus korosti, että se halusi mieluummin korottaa kulutuksen kuin työnteon verotusta. Suomen arvonlisäverosta tuleekin Euroopan toiseksi korkein.

Lisää hallituksen päätöksistä voi lukea alla olevasta linkistä.

Lue myös: Suklaan ja sähköautoilun verotus kiristyy – näistä verotoimista hallitus päätti

2:12img

Oppositio kritisoi: Leikataan sieltä täältä.

"Riittää näiden ennusteiden valossa"

Purra ei suostunut sanomaan, mistä leikkauksista tai veronkorotuksista käytiin kovin vääntö.

– Kun on kyse neljästä puolueesta, kaikki on poliittista kompromissia. Olen erittäin tyytyväinen, että lähdimme tähän äärettömän vaikeaan urakkaan ja pääsimme maaliin. Velkaantumiskehityksestä tulee olla hyvin huolissaan, Purra sanoi.

Viime kesänä hallitusneuvotteluissa sovittiin kuuden miljardin sopeutuksista. Pitkään ei ehtinyt Orpon hallitus istua, kun jo todettiin, ettei kuusi miljardia riitä. 

Riittääkö kuusi plus kolme, valtiovarainministeri Purra?

– Se riittää näiden ennusteiden valossa siihen, että saamme velkasuhteen kasvun taitettua ja julkista taloutta kestävään suuntaan. Vastaavasti seuraavalla hallituskaudella velkasuhde pitää saada laskuun.

Tällä hetkellä Suomi elää "rakenteellisesti velaksi", Purra katsoo.

– Meidän tulomme ja menomme ovat kroonisesti epätasapainossa. Tämä on välttämättä muistettava.

– Se ei yllätä, että kaikkia veronkorotuksia ja leikkauksia kritisoidaan. Se on selvää. Hallitus kantaa vastuuta. Tämä on nimenomaan sitä. Meidän täytyy huolehtia Suomen tulevaisuudesta.

5:05img

MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki: Orpon hallituksella täikampa käytössä.

"En pidä kritiikkiä maaliin osuvana"

Veronmaksajain keskusliiton mukaan veronkiristysten osuus on aivan liian suuri. 1,5 prosentin korotuksen katsotaan leikkaavan ostovoimaa, sillä suuressa osassa tuotteita ja palveluita se todennäköisesti siirtyy lopulta kuluttajan maksettavaksi.

– Hallitus ei halua työntekemiseen tai yrittämiseen kohdistaa merkittävää lisäverotusta. Kun katsotaan fiskaalisia tuottoja, ovat arvonlisäverokannat siinä heti seuraavina, Purra perustelee.

Käytännössä siis Purran mukaan hallitus päätyi korottamaan arvonlisäveroa, koska siitä on kerättävissä laajalti lisätuottoja valtiolle.

Myös Suomen yrittäjät kritisoi arvonlisäveron korotusta. Yrittäjien mukaan eniten kärsivät palveluvaltaiset pienet yritykset, joilla ei ole mahdollisuutta siirtää alv:n korotusta hintoihin.

Lue lisää: Suomen yrittäjien Pentikäinen hallitukselle: "Alv:n korotus liian suuri – moni voi joutua laittamaan pillit pussiin"

Pääoppositiopuolue SDP:n puheenjohtajan Antti Lindtmanin mielestä rikkaat eivät osallistu tarpeeksi säästötalkoisiin. Purra ei niele väitettä, jonka mukaan hyvätuloiset olisivat oikeistohallituksen erityissuojelussa.

– Nostamme kahden ylimmän tuloluokan veroja ja tämä korotus on huomattavasti suurempi kuin hallitusneuvotteluissa tehty solidaarisuusveron alarajan nostaminen. En pidä kritiikkiä maaliin osuvana, Purra vastasi.

Lue myös: Opiskelijat raivostuivat hallitukselle: "Ei v**tu taas"

Kuntaliitto: Kehysriihi helpotti kuntien huolta

Suomen yrittäjien Pentikäinen hallitukselle: "Alv:n korotus liian suuri – moni voi joutua laittamaan pillit pussiin"

Kehysriihen päätökset julki: Kokonaisveroaste ei nouse, arvonlisävero kiristyy 25,5 prosenttiin

MTV:n pika-analyysi: Purran sakset vaihtuivat täikampaan – "Verojen osuus ennakoitua suurempi"

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka