"Tyhjät rakennukset eivät paranna ketään": Ministeri Juusoon pettyneeltä oppositiolta välikysymys sairaaloiden alasajosta

2:48imgKatso videolta, mistä asioista sairaalaleikkauksissa oppositio on huolissaan.
Julkaistu 11.04.2024 09:24(Päivitetty 11.04.2024 11:40)

MTV UUTISET – STT

Kaikki oppositiopuolueet ensimmäistä kertaa yhteisen välikysymyksen takana tällä vaalikaudella.

SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Liike Nyt jättivät torstaina välikysymyksen sairaaloiden alasajosta.

Viisi oppositiopuoluetta kysyy yhteisessä välikysymyksessään keskussairaaloiden tulevaisuudesta ja siitä, miten hallitus aikoo turvata perustuslain takaamien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden kaikkien hyvinvointialueiden asukkaille koko maassa.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen sanoi välikysymyksestä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että kyseessä tämän vaalikauden ensimmäinen koko opposition yhteinen välikysymys.

– Suomalaiset ovat hyvin huolissaan tämän oikeistohallituksen aikeista ajaa maamme sairaalaverkkoa ja sairaalapalveluita alas, Tuppurainen perusteli välikysymystä.

Juuson vastaukset eivät ole vakuuttaneet oppositiota

Tuppuraisen mukaan asiasta vastaavan sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps.) vastaukset asiaa koskeviin kysymyksiin eivät ole vakuuttaneet oppositiota.

Oppositiopuolueet hiillostivat viime viikon torstaina eduskunnan kyselytunnilla kiivaasti Juusoa Suomen sairaalaverkon kohtalosta. Juuso sanoi tuolloin, että yhtään sairaalaa ei olla sulkemassa. Samalla hän kuitenkin sanoi, että palveluverkkoa täytyy tehostaa.

Sairaalaverkoston uudistuksella on tavoiteltu sadan miljoonan euron säästöjä.

– On aivan selvää meidän näkökulmastamme, että sairaalaverkon ja sairaaloiden alasajoa edelleen valmistellaan. Me haluamme tuoda tämän nyt päivänvaloon, ja haluamme, että tästä käydään avointa keskustelua, Tuppurainen sanoi.

"Tyhjät rakennukset eivät paranna ketään"

Tuppurainen moitti Juusoa harhaanjohtavasta retoriikasta.

– Jos keskussairaaloista karsitaan lain voimalla pois ympärivuorokautiset leikkaukset, tehohoito ja synnytykset, niin ei siitä jää jäljelle muuta kuin suuri terveyskeskus ja vuodeosasto, Tuppurainen sanoi.

– Juuso voi siis hyvinkin väittää, että hallitus ei ole lakkauttamassa yhtään sairaalaa, mutta kansalaisten näkökulmasta ja opposition mielestä tosiasia on se, että eivät nämä tyhjät sairaalarakennukset paranna ketään, vaan kysymys on palveluista, Tuppurainen jatkoi.

Akuuttisairaaloissa niukasti palveluja

Sairaalaverkon tulevaisuutta pohtinut työryhmä julkisti tammikuussa selvityksen aiheesta.

Työryhmän ajatuksena oli, että jatkossa jokaisella hyvinvointialueella on vain yksi ympärivuorokautisesti päivystävä sairaala – joko yliopistollinen sairaala, keskussairaala tai akuuttisairaala. Akuuttisairaaloissa ei olisi ympärivuorokautista leikkaussalivalmiutta, synnytyksiä eikä tehohoitoa.

Juuso ei tammikuussa asettunut tukemaan itse asettamansa työryhmän työtä, vaan sanoi, että selvitys oli tehty täysin ilman nykytilanteen syvällisempää analyysia ja eri vaihtoehtojen vaikutusarviointeja.

Juusolta kysyttiin viime viikolla eduskunnan kyselytunnilla, aikooko hallitus edetä tammikuisen selvityksen pohjalta.

– Se tieto, että valmistelua jatkettaisiin ainoastaan sen raportin pohjalta, ei pidä paikkaansa. Meillä on myöskin muita vaihtoehtoja tapetilla, mutta mitään päätöksiä tai poliittisia linjauksia ei ole vielä tehty. Edelleenkin katsomme eri vaikutusarvioita ja tarkastelemme erilaisia vaihtoehtoja, Juuso vastasi.

Juuson mukaan hän kertoo toukokuussa tarkemmin alalle suunnitelluista sadan miljoonan euron säästöistä.

Välikysymyksen jättävät keskuskansliaan kansanedustajat Tuppurainen (sd.), Hilkka Kemppi (kesk.), Bella Forsgrén (vihr.), Li Andersson (vas.) ja Harry Harkimo (liik.) sekä välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Kim Berg (sd.).

Oppositio kysyy välikysymyksessään seuraavia asioita.

Aikooko hallitus säätää keskussairaaloiden vähentämisestä?

Aikooko hallitus säätää ympärivuorokautisen päivystyksen sulkemisista?

Aikooko hallitus lakkauttaa poikkeusluvilla toimivat päivystykset lupien päättyessä?

Aikooko hallitus kiristää säädöksiä synnytyssairaaloiden osalta?

Mihin laskelmiin hallituksen suunnittelemat säästöt sairaaloiden ja päivystysten kokonaisuuden osalta perustuvat?

Aikooko hallitus tehdä ja julkaista kokonaisvaikutusarviot sairaaloiden tehtävien rajoittamisesta huomioiden vaikutukset myös alueiden elinvoimaan?

Miten hallitus aikoo turvata perustuslain takaamien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden kaikkien hyvinvointialueiden asukkaille koko maassa?

Lue myös: Ministeri Kaisa Juuso MTV:lle: Synnytysosastojen määrään leikkauksia – "Täytyy oikeasti miettiä, missä on järkevää järjestää synnytyksiä"

Terveysministeri Juuso: Ihmisten tarve saada hoitoa tulee täyttää, vaikka hoitajamitoitusta laissa laskettaisiin

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka