Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson mukaan synnytyksiä on keskitettävä entisestään hallituksen kaavaileman sairaalaverkoston tehostamisen takia.
Tällä hetkellä Suomessa toimii 23 synnytysosastoa.
– Synnytyksissä tarvitaan montaa erikoislääkäriä, jotta voidaan turvata turvalliset synnytykset. Seillä on anestesialääkäri, pehmytosakirurgia, lastentaudinlääkäri päivystys, siellä on tehohoito ja se tarvittava henkilökuntamäärä siihen. Siellä on siis noin 10 erityisosaajan rinki, joka päivystää koko ajan niitä synnytyksiä, totesi Kaisa Juuso MTV Uutisille.
– Se on erittäin vaativaa, se on erittäin kallista ja sen vuoksi on järkevää, että sitä keskitetään. (Juha) Sipilän hallituksen aikana tehtiin 1000 synnytyksen rajaus, mutta siitä on sen jälkeen koko ajan luovuttu ja luovuttu.
Synnytystoiminnan järjestämiseen tarvitaan poikkeuslupa, jos asetuksen edellyttämä vähintään noin 1000 synnytystä vuodessa ei toteudu. Poikkeuslupa voidaan myöntää, jos se on tarpeen palvelun saavutettavuuden tai potilasturvallisuuden vuoksi, ja synnytystoiminnan laatua turvaavat edellytykset toteutuvat sairaalassa.
– Nyt tullaan siihen pisteeseen, että täytyy oikeasti miettiä, missä on järkevää synnytyksiä järjestää, koska synnytysten lukumäärä valitettavasti vähenee koko ajan, eikä ole jatkossakaan ennustetta siitä, että suomalaiset naiset synnyttäisivät enemmän kuin nyt.
Juuso ei halunnut tässä vaiheessa ottaa kantaa siihen, montako synnytysosastoa pitäisi vähentää.
Julkisuudessa esillä olleen Lohjan sairaalan synnytysosasto ei kuulu hallituksen sairaalaverkoston tehostamisen alle. Lohjan sairaalasta päättää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Lohjan sairaalassa syntyi 1186 lasta vuonna 2023.
Lue lisää: Synnytykset tauolle Lohjan sairaalassa kesän ajaksi
Esitys sairaalaverkostosta lausunnolle alkukesästä
Sosiaali- ja terveysministeri Juuson johtama sote-ministeriryhmä neuvottelee kevään aikana Suomen sairaalaverkoston tehostamisesta. Tämä työ tehdään tammikuussa julkaistun raportin pohjalta.
Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän raportissa todettiin, että "julkisten sairaaloiden määrä ei voi nousta ja niiden määrän sekä ympärivuorokautisesti päivystävien ammattilaisrinkien määrän pitää laskea kansallisella tasolla".
Työryhmä esittää, että viimeistään vuonna 2030 kullakin hyvinvointialueella olisi vain yksi yliopistosairaala, keskussairaala tai niin sanottu akuuttisairaala.
Lue lisää: Työryhmän ehdotus julkistettiin: Tällainen olisi Suomen sairaalaverkko 2030
Sairaaloiden karsiminen on poliittisesti hyvin vaikea asia.
– Tavoitteena on, että voimme päästä yhteisymmärrykseen siitä, millä tavalla nämä hallitusohjelman kirjaukset toteutetaan. Esitys lähtee lausunnoille toukokuussa, viimeistään kesäkuun alussa, kiteytti Juuso tilanteen.