Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat tai heitä sijaistavat muut puolueidensa johtohenkilöt ottivat yhteen Kuntaliiton järjestämässä paneelikeskustelussa. Aiheena olivat kuntakentän aiheet, kuten sosiaali- ja terveyspalvelut, rahoitus sekä koulutus.
Kuntamarkkinoiden paneeliin osallistuivat puheenjohtajat lähes kaikista puolueista.
Kokoomusta edusti puolueen varapuheenjohtaja, kuntaministeri Anna-Kaisa Ikonen ja Perussuomalaisten edustaja oli eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä.
Puheenjohtajista mukana olivat siis Vasemmistoliiton Li Andersson, kristillisdemokraattien Sari Essayah, RKP:n Anna-Maja Henriksson, SDP:n Antti Lindtman, keskustan Annika Saarikko sekä vihreiden Sofia Virta.
Lue myös: Lapsikato tarkoittaa myös koulujen vähenemistä, ei kuitenkaan kustannusten laskua – kuntia patistetaan nyt yhteystyöhön
Kiihkeätä keskustelua oli etukäteen odotettavissa esimerkiksi hyvinvointialueiden tilanteesta. Hallitus haluaa hillitä hyvinvointialueiden menoja tällä hallituskaudella, mikä opposition mukaan vaarantaa esimerkiksi lähipalveluita.
Erityisesti keskusta on ottanut lähipalveluiden puolustamisen yhdeksi suureksi teemaksi omassa retoriikassaan.
Hyvinvointialueet ovat jo nyt pahassa rahapulassa. Yksi esimerkki tästä on Pirkanmaan hyvinvointialueen käynnistämät muutosneuvottelut, jotka tähtäävät kulujen vähentämiseen 42 miljoonalla eurolla jo ensi vuonna. Henkilötyövuodet voivat vähentyä korkeintaan 500:llä.
Lue myös: Kahdeksan tärppiä eduskunnan syksyyn – seuraa näitä kuumia kysymyksiä
Raha on aina huoli
Kuntakentällä on aina huoli rahasta ja valtionosuuksien suuruudesta.
Kuntaliitto on hiljattain ollut huolissaan siitä, että hallituksen kaavailemat sosiaaliturvaetuuksien leikkaukset heikentäisivät kuntien taloutta vuosittain noin 80–100 miljoonalla eurolla.
– Kustannukset kohoavat edelleen, jos etuudensaajat eivät työllisty uusiin työpaikkoihin, kuten hallitus olettaa, Kuntaliitto on todennut.
Kuntaliiton mukaan työllisyyspalvelut tarvitsevat lisäresursointia ja päätöksiä työnhakijoiden alueellisen ja ammatillisen liikkuvuuden edistämiseksi.
Samoin vihreän siirtymän investointeihin kaivataan kuntakentällä tukea.
– On erittäin hankalaa, että samalla kun vihreän siirtymän investoinnit aiheuttavat kunnille uusia kustannuksia, hallitus ehdottaa poistettavaksi lähes kaikki kuntien vihreän siirtymän taloudelliset kannustimet, Kuntaliitto moittii.