"Ei löydy sydäntä oikealta" – erityisesti kokoomuksen varjobudjetti päätyi hallituksen hampaisiin

4:51img
Katso myös: Näin pääministeri Sanna Marin puolusti hallituksen ensi vuoden budjettia syyskuussa MTV Uutisten haastattelussa.
Julkaistu 01.12.2021 16:51
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Eduskuntapuolueet löysivät toisistaan yhtäläisyyksiä ja eroja, kun suuressa salissa läpivalaistiin opposition vaihtoehto- eli varjobudjetteja. Hallituspuolueet moittivat erityisesti kokoomuksen esittämiä leikkauksia.

Oppositioryhmät ovat jo aiemmin julkistaneet vaihtoehtonsa ja tänään hallituspuolueilla oli mahdollisuus vastata esityksiin.

Perussuomalaiset esittää säästöjä maahanmuutosta, ilmastoratkaisuista sekä kehitysavusta. Samalla puolue keventäisi polttoaineiden ja työntekijöiden verotusta.

Kokoomus esittää muun muassa sitä, että menoja vähennetään 2,6 miljardilla eurolla. Lisäpanostuksia puolue haluaa osaamiseen, hyvinvointiin ja turvallisuuteen, joihin vaihtoehto sisältää lisärahoja 550 miljoonan euron edestä.

Kokoomuksen vaihtoehto porrastaisi eli heikentäisi ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

– Ansiosidonnaisen lisäpäivistä tulee luopua porrastetusti, sillä järjestelmä lähettää väärän signaalin ikääntyneille työntekijöille, kokoomus esittää.

Hallituspuolueet tarttuivat juuri näihin kokoomuksen esittämiin leikkauksiin ja tuloverojen kevennysesitykseen.

– Puoli vuotta odotimme kokoomuksen vaihtoehtoa, ja nyt kun luen sitä, ymmärrän, miksi tätä pimitettiin kuntavaalien yli. Tässä tehdään historiallisen suuren leikkaukset sosiaaliturvaan. Jopa 1,3 miljoonan kansalaisen tuloihin. Ei löydy sydäntä oikealta, ei sinistä, ei mustaa. Sitä sydäntä ei ole, Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman puhui.

– Kokoomus esittää yli miljardin leikkausta pienituloisten sosiaali- ja työttömyysturvaan. Tuhannet suomalaiset joutuvat päivittäin miettimään, että ostavatko he ruokaa, lääkkeitä vai talvikengät kirpputorilta lapselle. Hyvinvointivaltio on tältä osin rikki. Silti kokoomus tahtoo syventää entisestään kaikista köyhimpien suomalaisten ahdinkoa, vihreiden Iiris Suomela sanoi.

"Työttömille työtä"

Kokoomus perustelee esitystään muun muassa sillä, että ansiosidonnaisen porrastamiselle olisi hyviä työllisyysvaikutuksia ja Suomen velkaantumista on hillittävä.

– Te annatte työttömille työttömyysturvaa, kokoomus antaa työttömille työtä, Ben Zyskowicz (kok.) totesi.

– Hallitus kasaa valtavan velkavuoren lapsille ja lapsenlapsille, Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoi.

– Suuri ero on siinä, että jos ihminen saa töitä, se on suuri askel ulos köyhyydestä. Puhumme kauniisti kannustinloukkujen purkamisesta, mutta nyt kun niitä esitetään, niitä kauhistellaan, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo harmitteli.

Valtiovarainminsiteri Annika Saarikko (kesk.) tulkitsi kokoomuksen vaihtoehtoa siten, että julkisen sektorin hallinnosta jouduttaisiin vähentämään yli 1 500 työntekijää.

– Kuka saisi kokoomukselta yt-lapun käteen ennen joulua keskellä koronakriisiä, Saarikko pohti.

Saarikko kuitenkin myös kehui opposition esityksiä ja koki monen esityksen kirittävän hyvin hallitusta.

– Kasvupolitiikan korostaminen vaikuttaa yhdistävän meitä. Meidän on päästävä vahvan talouskasvun uralle. Oppositio näyttää tämän kasvupolitiikan suunnan jakavan. Se on hieno juttu. Emme voi tyytyä 1,5 prosentin talouskasvuun, Saarikko kiitteli.

Perussuomalaisten velkalinja puhutti

Vaihtoehtobudjettinsa mukaan Perussuomalaiset olisi valmis auttamaan maailman hädänalaisia ongelma-alueiden lähellä, mutta leikkaisi silti kehitysavusta.

Hallituspuolueista muistutettiin turvapaikanhakuun liittyvistä kansainvälisistä sopimuksista ja siitä, että maailmalla monella on hätä, joka ei leikkaamalla helpotu.

– Emme voi ummistaa silmiä tälle hädälle, Markus Lohi (kesk.) puhui.

Mittavien polttoaineiden verohelpotusten kanssa Perussuomalaisten budjettikokonaisuus ei kuitenkaan sulattaisi valtion alijäämää ja velkaantumista juuri hallitusta enempää.

Aiemmin perussuomalaiset ovat moittineet hallitusta rankasti velkaantumisesta.

– Perussuomalaisten velkakäyrä on kuitenkin yhtä punaisella kuin hallituksella, Saarikko hämmästeli.

Perussuomalaisten mukaan esimerkiksi maahanmuutosta voitaisiin säästää vuosien varrella suuria summia.

– Yhden työttömän siirtolaisen hintalappu on yhteiskunnalle jopa miljoona euroa. Hallitus esimerkiksi tuplaa pakolaiskiintiön välittämättä sen kustannuksista, Perussuomalaisten Ville Tavio moitti.

Erityisesti keskustalaiset kiittelivät Perussuomalaisten polttoainelinjaa siitä, että puolueen esitys on ihmisten arjessa kiinni.

– Polttoaineet ovat nyt todella kalliita, Saarikko muistutti.

Kristillisdemokraatit esittivät satsauksia erityisesti sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

– Esitämme ensi vuodelle 500 miljoonan lisäpanosta hoitojonojen purkuun ja hoitohenkilökunnan palkkaukseen, lisäksi vanhuspalveluiden ja saattohoidon parantamista, mielenterveyspalveluihin terapiatakuun käyttöönottoa ja omaishoidon verovapautta, Päivi Räsänen (kd.) puhui.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka