Kansanedustajat ovat päässeet tenttaamaan ministereitä eduskunnan syyskauden ensimmäisellä kyselytunnilla. MTV Uutisten politiikan toimittajan mukaa kesätauko ei ollut rauhoittanut keskustelun kiihkeyttä.
MTV Uutisten politiikan toimittaja Vesa Kallionpää kertoo, että oppositio haukkui hallitusta kyselytunnilla muun muassa sen päätöksestä pidentää hoitotakuuta kolmeen kuukauteen samaan aikaan, kun yksityisen puolen kelakorvauksia korotetaan.
– Opposition mielestä hallitus tällä tavalla leikkaa rahaa hyvinvointialueilta. Hallituksen mukaan hyvinvointialueet saavat ensi vuonna yli kaksi miljardia euroa lisää rahaa samalla kun kelakorvaus paikkaa niitä aukkoja, joita julkisen puolen hoidossa on, Kallionpää raportoi eduskunnasta Seisemän uutisissa.
SDP hiillosti sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusoa (ps.) asiasta.
– Miksi on tärkeää, että hyvinvoivat varakkaat ihmiset pääsevät entistä nopeammin hoitoon samalla kun te pidennätte hoitojonoja julkisissa terveyskeskuksissa? SDP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Lindtman kysyi.
Juuson mukaan hoitojonot ovat lyhentyneet.
– Sillä, että maksimiaika säädetään kolmeen kuukauteen, me palaamme siihen tilanteeseen, joka meillä oli reilu vuosi sitten. Eikä meillä silloinkaan kovin suurta hätää ollut.
Peruspalveluministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) perusteli muutosta esimerkiksi gynekologipalveluiden paremmalla saatavuudella.
– Kättä pystyyn, kuka vastustaa esimerkiksi sitä, että hedelmöityshoitoihin käytetään ensi vuonna kelakorvauksia tai että naiset pääsevät gynekologipalveluihin, joita julkinen palvelu ei tarjoa, tai hammaslääkäriin ja suun terveydenhuoltoon, jolta julkiselta on vaikea saada aikoja.
Lue myös: Juuso: Tietoja yöpäivystysten kohtalosta "toivottavasti vielä tällä viikolla"
Edussunta päättää myöhemmin eutanasiasta
Eduskunta keskusteli kyselytunnin jälkeen eutanasiakansalaisaloitteesta. Siinä esitetään, että kuolinapu sallittaisiin kuolemansairaille ja kärsiville potilaille.
– Ennen eduskuntavaaleja suurin osa kansanedustajista suhtautui myönteisesti eutanasiaan, mutta eduskunnassa on joukko myös eutanasian ankaria vastustajia, Kallionpää kertoi.
– Aloitteen läpimeno ei ole siis tälläkään kertaa varmaa, mutta se on mahdollista, mikäli kansanedustaajat lopulta saavat ja uskaltavat äänestää vapaasti ja omantuntonsa mukaan.
Eutanasiakansalaisaloitteen kohtalo ratkeaa isossa salossa, jossa kaikki kansanedustajat pääsevät vaikuttamaan lopputulokseen.