Alustava tutkimus: Rokotteiden teho laskee 3 kuukaudessa deltaa vastaan, rokotetut voivat kantaa runsaasti virusta – "Rokottamattomat suuremmassa vaarassa"

Brittitutkimuksen mukaan sekä Pfizerin että Astra Zenecan koronarokotteiden tarjoama suoja koronaviruksen deltavarianttia vastaan on hieman laskenut 90 päivää toisen rokotuksen jälkeen.

Oxfordin yliopiston tutkimus perustuu yli kolmeen miljoonaan nenä- ja kurkkunäytteeseen, jotka kerättiin Iso-Britanniassa.

Tulokset ovat alustavia ja tutkimus vielä vertaisarvioimaton.

90 päivää toisen annoksen saamisen jälkeen Pfizerin rokotteen teho deltaa vastaan laskee tutkimuksen mukaan 85 prosentista 75 prosenttiin. Astra Zenecan teho puolestaan tippuu 68 prosentista 61 prosenttiin.

– Kahden annoksen jälkeen molemmat näistä rokotteista pärjäävät vielä erittäin hyvin deltaa vastaan. Kun (suojataso) aloittaa hyvin, hyvin korkealta, niin alas on pitkä matka, Oxfordin yliopiston lääketilastotieteen ja epidemiologian professori, tutkimusjohtaja Sarah Walker toteaa Reutersin mukaan.

Tutkijat eivät ennustaneet, kuinka paljon rokotteiden tehot ajan saatossa vielä voivat laskea. Sen sijaan he uskovat, että 4–5-kuukauden jälkeen Pfizerin ja Astra Zenecan teho on liki samalla tasolla.

Tämä ei suinkaan ole ainoa kerta, kun koronarokotteiden tehon on todettu ajan myötä heikentyvän. Esimerkiksi Israel aloitti heinäkuussa kolmansien Pfizer-annosten jakelun.

Delta viihtyy rokotetussakin

Samaisen tutkimuksen alustavat tulokset osoittavat myös, että täysin rokotetut aikuiset voivat kantaa yhtä paljon koronavirusta kuin rokottamattomat. Näin siinä tapauksessa, että on sattunut saamaan tartunnan deltavariantista.

Tutkimus ei kuitenkaan ota kantaa siihen, miten asia vaikuttaa viruksen leviämiseen.

– Emme vielä tiedä, kuinka tartunnan rokotuksen jälkeen saaneet levittävät virusta. Heillä saattaa esimerkiksi olla korkeita määriä virusta kehossaan lyhyemmän aikaa, Walker totesi The Guardianin mukaan.

Se kuitenkin tiedetään, että rokotteet estävät koronan aiheuttamaa vakavaa tautia, vähentävät sairaalahoidon tarvetta ja merkittävästi pienentävät kuolleisuutta.

Jos rokotetut myös ahkerasti levittävät kantamaansa koronavirusta, niin se vaikeuttaisi laumaimmuniteetin muodostumista.

– Rokotetuissa ihmisissä todetut korkeammat (delta)virusmäärät tarkoittavat, että rokottamattomat ovat suuremmassa vaarassa, Walker sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat