Orpo: Suomeen uusi talouden työryhmä – "Täytyy löytää uusia keinoja"

Hallitus perustaa uuden työryhmän valmistelemaan talouden kasvutoimia.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on pyytänyt eläkeyhtiö Varman toimitusjohtajan Risto Murron vetämään työryhmää, joka valmistelee kasvutoimia hallituksen puoliväliriihtä varten.

Orpo vakuuttaa olevansa tyytyväinen hallitusohjelmaan, mutta maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi "täytyy löytyä uusia keinoja" parantaa Suomen taloustilannetta.

Orpon mukaan uusi työryhmä on asiantuntijatyöryhmä, joka saa tehdä ehdotuksia "ilman poliittisia paineita". Orpon mukaan työryhmälle ei ole annettu raameja.

– Saa tehdä puhtaalta pöydältä, saa ajatella rohkeasti, Orpo sanoo.

Työryhmässä ovat mukana muiden muassa Orpon valtiosihteeri Risto Artjoki, kokoomuspoliitikko Jan Vapaavuori sekä työn ja talouden tutkimuslaitoksen Laboren johtaja Mika Maliranta.

Hallitus haluaa tehdä puoliväliriihessä päätöksiä uuden työryhmän mahdollisiin ehdotuksiin liittyen. Kykyä on, jos saadaan hyviä ehdotuksia, Orpo lisää.

Pääministeri Orpon mukaan hallitus ei halua luopua hallitusohjelmaan kirjatusta taloustavoitteesta, mutta myöntää sen nyt olevan "kaukainen".

Hallituksen tavoitteena on, että julkisen talouden alijäämä saadaan korkeintaan miinus yhteen prosenttiin suhteessa bruttokansan­tuotteeseen vaalikauden aikana, eli vuoteen 2027 mennessä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) on sanonut, että hän on valmis esittämään lisäleikkauksia jo ilmoitettujen päälle. Orpon mukaan näin tehdään "tarvittaessa".

Velkaelvytykseen ei ole enää varaa, Orpo sanoo.

"En usko, että vastaus on sen vaikeampi"

Murto summaa työryhmän idean toteamalla, että yrityksille täytyy löytää kasvua ja investointeja. Suomesta täytyy tehdä valtio, jossa investointi on helppoa.

– En usko, että vastaus on sen vaikeampi tai helpompi, hän sanoo.

Isoihin investointeihin tarvitaan isoja yrityksiä, Murto sanoo. 

Suomi ei ole viimeisen 20–30 vuoden aikana onnistunut rakentamaan uusia suuria yrityksiä, Murto sanoo.

– Isoja uusia yrityksiä ei tehdä nopeasti, Murto toteaa.

Investointien lisäksi kysymys on Murron mukaan myös "ihmisistä ja osaamisesta". 

Ruotsalaisilla työntekijöillä on suomalaisiin verrattuna enemmän pääomaa käytössään töitä tehdessään, Murto arvioi. Suomi häviää Ruotsille erityisesti tietotekniikan ohjelmistoinvestoinneissa, Murto sanoo.

Jos kasvua ei löydy, sen puutetta joudutaan hallitusohjelmissa ratkomaan "pitkään", Murto sanoo. Käytännössä tällä todennäköisesti tarkoitetaan leikkauksia.

Verotus tulee olemaan tavalla tai toisella pöydällä, Murto sanoo. Käytännön yksityiskohtiin tiedotustilaisuudessa ei menty asian suhteen.

– Päässäni verotus ja investoinnit linkkautuvat viime kädessä yhteen, Murto sanoo.

Murron mukaan nykyisessä hallitusohjelmassa on hankkeita, jotka helpottavat investointeja.

– Kasvua ja elintason nousua on puuttunut jo pitkään, 15 vuotta, Murto sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat