THL ja Fimea järjestävät tänään webinaarin, jossa käsitellään koronarokotteen tilannetta. Koronavirukseen tepsivä rokote on ollut puheissa jo epidemian alkuajoista saakka, mutta tarkkaa aikataulua tai edes rokotteen todennäköisyydestä ei asiantuntijat ole vielä antaneet.
Kello 13 alkavaa tilaisuutta voi seurata yllä olevan videon kautta.
Webinaarissa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean asiantuntijat kertovat muun muassa koronarokotetutkimusten tilanteesta, rokotteiden tehon ja turvallisuuden osoittamisesta sekä rokotetuotannon vaatimuksista.
Äänessä on THL:n ja Fimean lisäksi asiantuntijoita sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Kiivas keskustelu käy jo
Viime viikolla kerrottiin, että EU:n mukaan rokote voi valmistua aikaisintaan vuoden päästä.
Vaikka koronavirusrokotteesta ei ole vielä tietoakaan, keskustelu sen jakamisesta ja kustannuksista käy jo kiivaana.
MTV Uutiset kertoi aiemmin toukokuussa, että suomalaiset hankkeet koronavirukseen tepsivän rokotteen kehittämiseksi katsovat ensimmäisen tautiaallon yli.
Suomalaishankkeissa tähdätään muun muassa siihen, että kehitystyöstä olisi hyötyä paitsi meneillään olevassa, myös mahdollisesti vuosien päästä iskevässä uudessa kriisissä.
Kotimaassa on käynnissä tiettävästi kaksi rokotehanketta koronavirusta vastaan, ja ne kehittävät rokotetta toistaan poikkeavilla tekniikoilla. Myös aikataulu on siksi erilainen. Akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala, Helsingin yliopiston virologian professori Kalle Saksela ja saman yliopiston akatemiaprofessori Kari Alitalo ryhmineen kehittävät geenipohjaista, nenäsumutteena annosteltavaa rokotetta.
Toinen rokotehanke on meneillään Tampereen yliopistossa.