Von der Leyenille jatkokausi komission johdossa

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen jatkaa toiselle kaudelle komission johdossa. Euroopan parlamentti äänesti von der Leyenin jatkosta Strasbourgissa torstaina.

Von der Leyen tarvitsi taakseen enemmistön parlamentista, jotta hän voi jatkaa Euroopan komission puheenjohtajana kauden vaihtuessa. Tiedotustilaisuudessa von der Leyen totesi, että tulos parani, koska vuonna 2019 hän sain vain neljä ääntä yli vaaditun määrän.

Tällä kertaa von der Leyen äänestettiin komission johtoon 401 äänellä. Parlamentissa on kaikkiaan 720 jäsentä, joista 284 äänesti von der Leyenin valintaa vastaan.

Jo ennen äänestystä oli viitteitä siitä, että von der Leyen on saamassa taakseen riittävän enemmistön. Käytännössä tällainen enemmistö olisi löytynyt jo parlamentin niin sanotuista keskiryhmistä, jotka sopivat aiemmin eri EU:n huippupestejä koskevasta nimityspaketista.

Keskiryhmiin kuuluvat kokoomuksen kotiryhmä EPP, demariryhmä S&D ja liberaali Renew, johon puolestaan kuuluvat Suomesta RKP ja keskusta. Valinta tehdään kuitenkin suljetulla lippuäänestyksellä, eikä von der Leyen voinut laskea äänestyksessä vain näiden kolmen keskiryhmän varaan.

Äänestyksen lähestyessä alkoi vaikuttaa siltä, että ääniä von der Leyenin tueksi olisi tulossa muun muassa vihreiltä. Esimerkiksi vihreät mepit Ville Niinistö ja Maria Ohisalo kertoivat tiedotteella tukevansa von der Leyenia toiselle kaudelle. Niinistö arvioi äänestyksen jälkeen, että ryhmästä olisi tullut 41–44 ääntä.

Äänestyslukuja ryhmittäin on mahdotonta arvioida aukottomasti suljetun lippuäänestyksen takia. Von der Leyen kuitenkin kiitti tiedotustilaisuudessa vihreitä tuesta.

Lue myös:

    Uusimmat