Huippukokouksen toinen päivä peruttu: EU:n poliittiset johtajat hyväksyivät nimipaketin

EU-maiden johtajat pääsivät yöllä sopuun nimityksistä unionin johtotehtäviin 2:17
MTV:n Eurooppa-kirjeenvaihtaja Janne Puumalainen kertoo videolla huippukokouksen annista.

EU:n poliittiset johtajat ovat hyväksyneet huippukokouksessa Brysselissä näkemyksensä EU-instituutioiden huippupestejä koskevasta nimityspaketista. Ursula von der Leyenia esitetään toiselle kaudelle EU-komission puheenjohtajaksi.

Von der Leyen on johtanut komissiota vuodesta 2019 saakka. Myös Euroopan parlamentin on kuitenkin vielä äänestettävä von der Leyenin nimittämisen puolesta, jotta hänen jatkokautensa varmistuu.

Poliittiset johtajat käsittelevät EU:n huippupestejä yhtenä pakettina. EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkeaksi edustajaksi on nousemassa Viron pääministeri Kaja Kallas ja Eurooppa-neuvoston johtoon Portugalin entinen pääministeri Antonio Costa.

Nimityspakettia hieroivat kokoomuksen kattopuolue EPP, liberaalien Renew sekä sosialistit ja demokraatit (S&D). Von der Leyen kuuluu EPP:hen, Kallas liberaaleihin ja Costa S&D:hen.

Euroopan parlamentin puhemiehelle Roberta Metsolalle uumoillaan niin ikään jatkokautta parlamentissa. Von der Leyenin tavoin Metsola tulee EPP:stä, joka selvisi EU-vaaleista jälleen parlamentin suurimpana.

Riittääkö tuki parlamentissa?

Von der Leyenin nimityksessä seuraavaksi katseet kohdistuvat siihen, kuinka hän saa itselleen riittävän enemmistön parlamentissa. 

Nimityspaketista sopineilla ryhmillä on lopulta vain niukka enemmistö parlamentissa, koska suljetussa äänestyksessä osa lipeää aina rintamasta.

Poliittiset johtajat yrittivät jo viime viikolla saada nimityspaketista sopua epävirallisessa kokouksessaan Brysselissä. Tuolloin sopu kaatui kuitenkin kahteen seikkaan.

Ensimmäinen oli EPP:n vaatimus, että jäsenmaiden Eurooppa-neuvoston puheenjohtajuudesta sovittaisiin 2,5 vuodeksi aiemman viiden vuoden sijaan. Tämä ajatus sopi huonosti etenkin S&D:lle. Sittemmin EPP luopui uudesta vaatimuksestaan.

Toinen murhe viime viikolla kulminoitui Italian pääministeriin Giorgia Meloniin

Hänen Italian veljet -puolueensa ja puolueen taustaryhmä konservatiivit ja reformistit (ECR) lukeutuivat vaalien suuriin voittajiin, mutta EPP, S&D ja Renew sivuuttivat ECR:n ja Melonin nimityspaketin valmistelussa.

Monimutkainen peli

Von der Leyenin jatkokauden valinta on monimutkainen palapeli, jossa puolueiden keskinäiset suhteet näyttelevät seuraavaksi tärkeää roolia.

Melonin ECR:stä on tällä tietoa tulossa parlamentin kolmanneksi suurin ryhmä. 

ECR:n liehittely voi kuitenkin aiheuttaa katkeria reaktioita demareissa ja liberaaleissa, mikä voisi vaarantaa äänestyksen parlamentissa.

Vihreillä ja EPP:llä on puolestaan osin eriäviä ajatuksia ilmastopolitiikasta, minkä lisäksi puolueilla on ollut keskinäistä epäluuloisuutta toisiaan kohtaan kuluneelta vaalikaudelta. 

Käytännössä liian innokas kääntyminen vihreiden puoleen voisi saada EPP:n väkeä erkaantumaan von der Leyenin takaa.

Parlamentti äänestää von der Leyenin jatkokaudesta todennäköisesti heinäkuussa.

Lue myös:

    Uusimmat