Suostumuksellinenkin seksityö voidaan tulkita paritukseksi – seksityölle uudet säännöt?

Suostumuksellinenkin seksityö voidaan tulkita paritukseksi – seksityölle uudet säännöt? 25:19
Katso koko keskustelu: Suomessa seksin myyminen ei ole laitanto, mutta Oikeus työhön -kansalaisaloite vaatii seksityön laillistamista: miksi? Entä miten nykyinen lainsäädäntö lisää seksityöläisten turvattomuutta ja rajoittaa oikeutta tehdä työtä?

Suomen lainsäädäntö rajoittaa monin tavoin aikuisten vapaaehtoista seksityötä. Oikeus työhön -kansalaisaloitteen pyrkimyksenä on dekriminalisoida seksityö Suomessa ja taata alan toimijoille samat oikeudet ja mahdollisuudet, jotka muiden alojen harjoittajilla Suomessa jo on.

Nykyinen lainsäädäntö rajoittaa monin tavoin aikuisten vapaaehtoista seksityötä, sillä se estää muun muassa palvelujen markkinoinnin ja turvallisten työtilojen vuokraamisen.

Oikeus työhön -kansalaisaloitteella pyritään uudistamaan Suomen lainsäädäntöä seksityöntekijöiden oikeuksia ja turvallisuutta paremmin huomioiviksi. 

Nimiä aloitteeseen on kerännyt joukko seksi- ja erotiikka-alan työntekijöitä, lakiasiantuntijoita, tutkijoita, aktivisteja ja poliittisen vaikuttamistyön ammattilaisia.

Vaatimuksena samat oikeudet kuin muilla aloilla

Kansalaisaloitteella pyritään siihen, että suostumuksellisesti toimivilla seksityöntekijöillä olisi samat oikeudet ja mahdollisuudet harjoittaa ammattiaan kuin muiden alojen toimijoilla Suomessa.

Kampanjapäällikkö Riikka Pöntisen mukaan muutoksia tarvitaan muun muassa paritusta ja ihmiskauppaa koskeviin rikoslakeihin, sillä tällä hetkellä voimassa olevien lakien mukaan myös suostumuksellinen seksityö voidaan tulkita paritukseksi.

Näiden lisäksi kansalaisaloite vaatii muutoksia myös järjestyslakiin, joka estää seksipalveluiden ostamisen ja myymisen julkisella paikalla, sekä ulkomaalaislakiin, jonka mukaan epäilys seksipalvelujen myymisestä voi olla käännyttämisperuste.

Lue myös:

    Uusimmat