Uusi testausstrategia julki: Kaikkien oireisten, myös rokotettujen ja lasten, on päästävä koronatestiin pikaisesti – kotitestausta koteihin, kouluihin ja työpaikoille

Suomessa käytettävä koronatestaus- ja jäljitysstrategia on päivitetty. Ministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi muutoksesta hetki sitten tiedotustilaisuudessa.

Kiurun mukaan jatkossa kaikilla, joilla on koronaan sopivia oireita tai epäily tartunnasta, on oltava mahdollisuus koronatestiin.

– Olennaista on, että jatkossa kaikkien lieväoireisten hengitystieinfektioita sairastavien on vältettävä kontakteja oireiden ajan. Uudistetussa strategiassa testausta laajennetaan iästä riippumatta, Kiuru kiteytti.

Kiurun mukaan joissain tapauksissa ihmiset ovat joutuneet jopa taistelemaan testiin pääsystä joillain alueilla.

Ministeri Kiuru kertoi, että jatkossa myös ihmisten, joilla on kaksi rokotusta tai sairastettu tauti ja yksi rokotus, on oltava mahdollisuus koronatestiin. Tässäkin asiassa on ministerin mukaan ollut ongelmia. Lisäksi alle 12-vuotiaiden lasten testaamista suositellaan.

Tavoitteena on, että kaikkialla Suomessa testiin pääsisi vuorokaudessa ja myös tulos saataisiin vuorokaudessa.

Kotitestaus laajaan käyttöön

Krista Kiuru sekä STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen kertovat, että Suomessa aiotaan ottaa käyttöön myös laajamittainen kotitestaus sekä antigeeni- eli pikatestaus. Kiuru kertoo, että testejä voitaisiin tehdä esimerkiksi kouluissa ja työpaikoilla. 

Taneli Puumalaisen mukaan kotitestejä voi ostaa samalla tavalla kuin esimerkiksi maskeja tai käsidesiä. Tällä tavalla koronaa epäilevät voisivat tehdä pikatestin kotona.

Organisoidumpaa kotitestausta valmistellaan asiantuntijoiden kesken.

– Odotamme tarkempia esityksiä THL:tä ja työryhmältä, millaisia ovat ne tilanteet ja väestöryhmät, että kotitestejä voisi tehdä paremmin.

Taneli Puumalainen kertoo, että kotitestaaminen vaatii myös runsaasti viestintää ja ohjausta, jotta testejä osataan käyttää ja jotta näytteenotto menee oikein.

– Kysymys ei ole siitä, että sanoisimme, että terveydenhuolloissa tehtävien testien sijaan siirryttäisiin kotitestaukseen, vaan kotitestaus on tähän päälle ylimääräinen epidemian hillinnän keino, jota ei ole ehkä käytetty niin paljon kuin olisi voitu.

Puumalainen kiteyttää: Kun on aihetta epäillä koronaa tai on altistunut, mennään ensisijaisesti viralliseen koronatestiin, jonka tekee sote-ammattilainen.

Krista Kiuru korostaa, ettei kotitestaus tule aiheuttamaan tilannetta, ettei viralliseen koronatestiin olisi mahdollisuutta päästä.

Työterveyshuollosta apuja testaukseen

Kiurun mukaan lähipäivinä ratkaistaan, miten terveydenhuollon resurssit saadaan riittämään ja koronarokotukset jatkumaan samaan aikaan kun testausta lisätään.

– Meidän pitää testata, jäljittää ja rokottaa. Joudumme miettimään, mistä henkilökuntaa saadaan, Kiuru kertoi.

Kiuru esitti työterveydenhuollon nykyistä laajempaa hyödyntämistä koronatestauksessa. Nykyinen asetus ei sitä velvoita, mutta antaa siihen mahdollisuuden.

– Työterveyshuollon mukaantulo on väistämätöntä, jotta saisimme rokotukset edistymään, mutta samaan aikaan saisimme resursseja myös testaukseen, Kiuru sanoi.

Strategian mukaan koronavirusnäyte on perusteltua ottaa erityisesti seuraavissa tapauksissa:

  • Kaikki sairaalahoitoon ja sairaalan päivystyspisteisiin tulevat potilaat.
  • Koronavirustapaukselle edeltävän kahden viikon sisällä altistuneet.
  • Henkilöllä, jolla on vakavalle koronavirustaudille altistavia riskejä, mukaan lukien raskaus.
  • Henkilöt, joiden toisesta rokotusannoksesta on kulunut yli viisi kuukautta ja jotka eivät ole vielä saaneet tehosteannosta.
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät ja ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksiköiden asukkaat.


Lue myös:

    Uusimmat