Koronatesteistä ei päästä eroon niin kauan kuin virus kiertää maailmaa – näin testauskriteerit tulevat muuttumaan

6:41imgKoronatestauskriteerit ovat muuttuneet ympäri Suomea, mikä rooli testaamisella on tulevaisuudessa? Johtajaylilääkäri vastaa.
Julkaistu 10.09.2021 21:04(Päivitetty 11.09.2021 10:09)
Toimittajan kuva

Päivi Hannula

paivi.hannula@mtv.fi

@paivihannula
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Koronatestauskriteerit ovat muuttuneet viime viikkoina eri puolilla Suomea. Mikä rooli testaamisella on tulevaisuudessa, kun yhä useampi on rokotettu kahteen kertaan? Näin vastaa testausvalmiuden koordinaatioryhmän johtaja. 

Koronatestauksen perusteita on viime aikoina muutettu monilla alueilla Suomessa. 

Esimerkiksi Uudellamaalla koordinaatioryhmä päätti eilen, että koronatestiä ei tarvita lievästi oireilevalta, jos hän on täysin rokotettu ja toisesta rokotuksesta on vähintään viikko. Myöskään heidän, jotka ovat sairastaneet varmennetun koronavirusinfektion puolen vuoden aikana, ei tarvitse lieväoireisina hakeutua testiin.

Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä

Linnan juhlat 2024 koko tiimi

Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.

Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.

Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. 

 

Kahdesti rokotettujen tulee kuitenkin hakea testiin myös lievissä oireissa, jos Omaolo tai terveydenhuollon työntekijä ohjaa testiin, jos kuuluu riskiryhmään iän, sairauden tai lääkityksen takia tai on raskaana. Myös siinä tapauksessa, että on altistunut koronavirukselle, on sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijä tai ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksiköiden asukas tai henkilökuntaa, testiin tulee hakeutua lievissäkin oireissa.

Lue myös: Koronapikatesti on paikoin ensisijainen testausmenetelmä – tieto koronasta alle tunnissa ja vältetään eräs PCR-testien harmi

Testejä tarvitaan yhä

Testejä kuitenkin tarvitaan edelleen, toteaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri ja koronatestausvalmiuden koordinaatioryhmän johtaja Mikko Pietilä.

– Epidemian toivottavasti koko ajan laantuessa voidaan siirtyä kohti normaalimpaa diagnostiikkaa. Tässä vaiheessa testi tarvitaan kuitenkin vielä sellaisessa tilanteessa, jossa ihminen on altistunut koronalle ja hänellä on koronan oireita. Samoin aina tilanteissa, joissa potilaan vointi sitä edellyttää.

Lasten testaus puhuttaa

Lapset saattavat Pietilän mukaan voida jatkossa säästyä testiltä aikuisiakin useammin.

– (Koronatestausvalmiuden koordinaatio)ryhmän asiantuntijajäsenten varsin yksimielinen mielipide on se, että mikäli alle 12-vuotias ei tarvitse vointinsa vuoksi yhteydenottoa terveydenhuoltojärjestelmään tai mikäli hänellä ei ole tiedossa esimerkiksi samassa kotitaloudessa ilman täydellistä rokotussuojaa olevia yli 16-vuotiaita, testausta ei tarvittaisi.

Lue myös: THL:n asiantuntija kertoo, kuinka täysin rokotetut voivat nyt elää – varovaisuuttakin vielä vaaditaan

Käytännöt vaihtelevat

Testauskäytäntö ei ole vielä sama koko maassa, mutta Pietilä uskoo, että suunta on sama kaikkialla.

–Tässähän on kysymys myös siitä, että kun syksyn flunssakausi etenee, ilman tällaista rationalisointia oireilevia ihmisiä voi olla hyvinkin paljon. Ja silloin täytyy miettiä, miten pystymme kapasiteetin turvaamaan mutta toisaalta siirtymään kohti normaalia. Eihän normaalitilanteessa ole ennenkään kaikkia taudinaiheuttajia testattu. 

Pietilä muistuttaa, että tärkein asia koronan leviämisen ehkäisyssä testauksen vähetessä on tuttu: vastuullinen käytös.

– Kun huolestuneita äänenpainoja on tullut siitä, että millä sitten estetään taudin leviäminen, jos ei testata, yksinkertainen vastaus on tietysti se, että pysymällä kotona, jos on sairas. Ohjeistus on ollut aina se.

Lue myös: HUS-pomo huolissaan koronatestauksesta – miten tiedämme kestävyyden: ”Se on tässä iso riski”

Testien määrä vähenee jopa kymmeniä prosentteja

Lähitulevaisuudessa testien määrä voi tuoreiden linjausten ansiosta Pietilän mukaan vähentyä useita kymmeniä prosentteja. Testejä on tehty enimmillään kymmeniä tuhansia päivässä.

Valmius palata testaamaan enemmän on yhä olemassa, jos koronatilanne alkaa esimerkiksi rajoitusten purun myötä taas pahentua.

– Tässä voi tulla vielä takapakkiakin, mutta toivottavasti näin ei käy.  

Pietilä uskoo, että koronatestejä tehdään Suomessa jopa tapauksessa tulevaisuudessakin.

– Testejä tehdään niin kauan kuin tautia ylipäätään maailmalla merkittävissä määrin kiertää. Meidän täytyy säilyttää valmius siihen, että tunnistamme esimerkiksi mahdolliset uudet variantit ajoissa, että voimme tarvittaessa taas valmiutta kohottaa.

Juttua muokattu 11.9. klo 10.09: Lisätty juttuun tieto siitä, milloin testiin tulee hakeutua, vaikka olisikin kaksi rokotetta.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus