Paljonko työstä pitää vähintään ansaita? Sanna Marinin mukaan vähintään 3000 euroa kuussa

aop JHL, AKT, SAK, ammattiliitot, edunvalvonta
All Over Press
Julkaistu 25.11.2022 08:20(Päivitetty 25.11.2022 14:21)
Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

Jos ihminen tekee työtä viisi päivää viikossa ja kahdeksan tuntia päivässä, niin paljonko hänen täytyisi vähintään tienata kuukaudessa bruttona? Tähän kiperään kysymykseen joutuivat puoluejohtajat vastaamaan SAK:n tänä aamuna järjestämässä vaalitentissä.

Jo kysymyksen esittäminen kirvoitti poliitikoilta protesteja, sillä usean osallistujan mielestä mitään yhtä ja tiettyä, kaikki elämän kustannukset sekä olosuhteet kattavaa, lukua on mahdotonta antaa.

Tentin vetäjä Maria Pettersson täsmensi hämmästelyn alettua kysymystä lisää. Hän tarkensi, että kysymyksessä ei tarkoitettu niin kutsuttua minimipalkkaa, vaan palkkaa, jonka ihmisen tulisi ansaita vähintään, jos tekee kokopäiväistä työtä.

Yksi kerrallaan laput kuitenkin kääntyivät.

Niin, että ihminen tulee palkallaan toimeen ilmaan sosiaaliturvaa, vastasi perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

Samoilla linjoilla oli keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko, jonka mukaan työstä täytyy jäädä käteen enemmän kuin sosiaaliturvalla eläminen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen maksaisi TES:n eli työehtosopimuksen mukaisen minimitason.

Vasemmistoliiton Li Andersson perusti vastauksensa puolueensa ajamaan 12 euron minimituntipalkkaan. Anderssonin tentissä toteaman arvion mukaan lukema nousisi hieman yli 2000 euroon.

Pikaisesti laskemalla 8 tuntia 12 euron palkalla, viitenä päivänä viikossa, neljänä viikkona kuukaudessa, saadaan 1920 euroa.

Kovimman suoran lukeman heitti ilmaan pääministeri Sanna Marin (sd.), jonka lapussa luki suoraan 3000 euroa. Marin mainitsi vastauksessaan korkean inflaation, asumisen kallistumisen sekä muut nousevat kustannukset. Pääministerin mukaan summa olisi vielä jopa hieman enemmän ala- kuin yläkanttiin.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalon minimibruttopalkka olisi 1500 euroa kuukaudessa. Ohisalo kuitenkin totesi, että hänen antamaansa lukuun tulisi yhdistää vihreiden ajama perustulomalli. Ohisalon mukaan perustulon ja palkkatulon yhdistelmällä brutto-tilipussi voisi kohota jo hieman yli kahteen tuhanteen euroon kuussa.

Perustulo pohjalle?

Ohisalon mainitsema perustulo aiheutti välittömästi kipakan reaktion hallituskumppaneilta.

– Pitäisikö oikeasti kahdeksasta tunnista päivässä viitenä päivänä viikossa saada 1500 euroa? Kysyi Sanna Marin.

– Olette näköjään muuttaneet perustuloanne niin, että kaikki saavat pohjan valtiolta ja työnantajat voivat maksaa vähemmän? Tässä ei ole mitään järkeä, Saarikko sanoi.

Myös Riikka Purra yhtyi SDP:n ja keskustan näkemykseen.

– Tällä hetkellä sosiaaliturva kompensoi esimerkiksi sitä, ettei ihminen saa riittävästi työtunteja. Toisaalta hyvin monista töistä palkkataso on erityisesti kalliin asumisen alueilla niin alhainen menoihin verrattuna, että veronmaksajan pitääkin tukea. En kannata perustuloa missään nimessä, edelläkin kerrottiin syitä, miksi, Purra sanoi.

14.22 Juttuun lisätty virke: Tentin vetäjä Maria Pettersson täsmensi hämmästelyn alettua kysymystä lisää. Hän tarkensi, että kysymyksessä ei tarkoitettu niin kutsuttua minimipalkkaa, vaan palkkaa, jonka ihmisen tulisi ansaita vähintään, jos tekee kokopäiväistä työtä.

Lue myös: Tulevaisuuden sosiaaliturva: 20 000 euroa jokaiselle, ja kun tili on tyhjä, alkavat velvollisuudet? – "Kannustinloukkujen näkökulmasta perustili olisi kannustavin"

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka