Hallitus, eduskunnan puhemiehistö ja eduskuntapuolueiden johto keskustelivat tänään iltapäivällä eduskunnassa itärajan aitaamisesta. Keskustelun oli tarkoitus käsitellä myös laajemmin Suomen turvallisuustilannetta.
Pääministeri Sanna Marin oli kutsunut paikalle kaikki ministerit ja myös opposition edustajat.
Eduskuntapuolueet ovat yksimielisiä Venäjän rajalle ehdotetun aidan tarpeellisuudesta, kertoo pääministeri Sanna Marin (sd.).
Marin totesi kokouksen jälkeen, että hallitus tulee edistämään hankkeen rahoitusta tämän vuoden lisäbudjetissa ja ensi vuotta koskevassa täydentävässä talousarviossa.
– Kustannukset varmasti myös matkan varrella tarkentuvat.
Tämän vuoden rahoitus koskee koeosuuden toteuttamista ja ensi vuoden rahoitus varsinaisen rakentamisen aloittamista testistä saatujen kokemusten perusteella. Marinin mukaan pilottihankkeessa on tarkoitus varmistaa aidan tekninen puoli.
– Sitten ensi vuoden puolella on tarkoitus löytää rahoitus tälle kokonaisuudelle, ja valtiovarainministeriö tätä rahoitusta valmistelee.
Koko kokonaisuuden hintalapuksi tulee Marinin mukaan useita satoja miljoonia.
– Tätä rakennetaan muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen, joka näyttää siltä, ettei paluuta normaaliin ole enää vuosikymmenien päästäkään, sanoi sisäministeri Krista Mikkonen.
Oppositio kritisoi: Liian hidasta
Laaja tuki hankkeelle löytyi jo ennen kokousta.
– Pidän tätä erittäin tärkeänä keskusteluna. Kyllä me kannatamme raja-aidan rakentamista ehdottomasti, kertoo Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.
Rajavartiolaitoksen arvion mukaan rakentaminen kestäisi kolmesta neljään vuotta, ja sen hintalapuksi tulisi satojamiljoona euroja. Rakentaminen on tarkoitus aloittaa pilottihankkeella. Tämä saa Essayahilta kritiikkiä.
– Sitä haluan pääministeriltä kysyä, että miksi tämä on näin pitkälle venyvä hanke. Jos esimerkiksi seuraa naapurimaassamme Virossa tehtyjä päätöksiä, siellä on saatu päätöksiä paljon nopeammin toimeksi. Toki siellä on aidattavaa kilometrimäärältä vähemmän kuin meillä, mutta prosessit ovat olleet nopeampia, Essayah toteaa.
1:39
Lue myös: Viron parlamentti julisti Venäjän terroristiseksi valtioksi
"Uskon, että löytyy laaja tuki"
Pääministeri Sanna Marin (sdp) kommentoi ennen kokousta, että se pidetään, koska ajankohtaisesta tilanteesta Venäjään ja raja-aitaan liittyen tarvitaan parlamentaarista keskustelua. Opposition ihmettelyyn siitä, miksi raja-aidan rakentamisessa kestää niin pitkään, Marin vastaa niukasti.
– Itse en osaa tekniseen puoleen ottaa kantaa. Asiantuntijat varmasti voivat ottaa kantaa, mitä aidan rakentaminen tarkoittaa, kuinka paljon se vaatii aikaa ja millaisista kustannuksista puhutaan.
Rajavartiolaitos esitti aiemmin syyskuussa osaa itärajan vastaisesta aidasta aidattavaksi. Tarkoitus on estää laiton maahantulo. Venäjän-vastaisesta rajasta aidattaisiin 10-20 proisentin osuus, eli enimmillään noin 270 kilometriä.
– Turvallisuustilanne on hyvin huolestuttava. Odotan sitä, että puhumme varautumisesta erilaisiin uhkakuviin ja miten niihin vastataan, totesi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ennen kokousta.
Orpon mukaan oppositiosta ollaan valmiita työskentelemään itärajan turvallisuuden suhteen yhdessä. Orpon mukaan Kokoomus kannattaa raja-aitaa ja on ehdottanut sitä jo aikaisemmin itsekin.
– Erityisesti minua kiinnostaa se, onko hallituksella valmius ja viranomaisilla käyttää viime kesänä valmistuneita rajalain pykäliä, joilla koko raja voidaan sulkea, jos Venäjällä tapahtuu jotain sen kaltaista, että meillä olisi paljon maahantulijoita rajalla.
Ennen varsinaista aitaa on tarkoitus rakentaa koeosuus. Orpo sanoo, että itärajalle harkitun aidan koeajan pitäisi olla lyhyempi.
Lue myös: Suomi rakentaa itärajalle kolmen kilometrin testiaidan – tämä hankkeesta tiedetään nyt
Hybridivaikuttamista?
Orpo viittaa hybridivaikuttamiseen, jota esimerkiksi Valko-Venäjä on tehnyt Puolan rajalla.
– Jos olemme tilanteessa, jossa paljon ihmisiä tulisi rajan yli ohjatusti tai itsekseen, meidän pitää huolehtia meidän kansallisesta turvallisuudesta. Kun meillä on 1300 kilometriä maastorajaa Venäjän kanssa, niin rajavalvonta on mahdotonta, jos siellä ei ole fyysisiä esteitä.
Tämän päivän tapaamisessa oli tarkoitus löytää hankkeelle parlamentaarinen tuki, sillä raja-aidan rakentaminen kestää useamman hallituskauden ajan.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra yhtyy kristillisdemokraattien Essayahin kritiikkiin siitä, että raja-aidan rakennus on hidasta.
– Mielestäni meillä on jo parlamentaarinen sopu. Se syntyi jo heinäkuussa syntyneessä rajalain muutoksessa. Olen jo muutama viikko sitten kysynyt, että mihin tätä kokousta tarvitaan, Purra totesi.
Purran mukaan yksi tärkeä asia jäi kokouksessa keskustelematta, nimittän rajalain pykälien soveltaminen käytännössä.
– Kun puhutaan kansallisen turvallisuuden vaarantumisesta, laajamittaisesta maahantulosta ja niin edelleen, nämä eivät ole tietenkään yksiselitteisiä asioita. Se edellyttää tulkintaa ja valtioneuvoston päätöstä. Tästä aiheesta ei tällä kertaa puhuttu, Purra sanoi.
Uutista muokattu kauttaaltaan 18.32.
Katso muiden puoleiden kannat raja-aitaan alta!
15:16
3:41
Lue myös: