Asiantuntijalla on ratkaisu itärajan ongelmaan

Hybridiuhka-asiantuntija ei usko, että Suomen itärajaongelma ratkeaa EU:n uudistuksessa olevalla turvapaikka-asetuksella. Hänellä on selkeämpi näkemys siitä, millä raja saadaan taas auki turvallisesti.  

EU on uudistamassa turvapaikka-asetusta, jossa olisi mahdollista ottaa käyttöön pakolliset rajamenettelyt.

Tämä tarkoittaisi sitä, että EU:n ulkorajoilla arvioitaisiin, onko hakemus perusteeton tai sellainen, ettei sitä oteta tutkittavaksi. 

Asetuksessa on kaavailtu, että rajamenettelyn piiriin kuuluvat henkilöt eivät saisi liikkua vapaasti jäsenmaan alueella. 

Jäsenmaat voisivat soveltaa sitä esimerkiksi tilanteissa, joissa hakijan arvioidaan olevan vaaraksi kansalliselle turvallisuudelle tai yleiselle järjestykselle.

– Oikeansuuntainen askel, mutta se ei tule ratkaisemaan Suomen itärajan ongelmaa, sanoo Euroopan hybridiuhkien torjuntakeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen.

Savolaisen perusteena on se, että kaavailtu lakiesitys koskisi niin pientä osaa turvapaikanhakijoista.

Myöskään sisäministeriön mukaan kaavailtu lakiesitys ei ole ratkaisu ongelmaan.

Mikä tämän esityksen funktio sitten on? 

Savolainen hiljenee, kunnes vastaa.

– No, siinä nyt otetaan yksi hallintakeino käyttöön, joka on käytettävissä. Mutta se ei ole riittävä. Nyt tarvitaan lisäksi muita keinoja.   

Savolaisella on selkeä yksikantainen näkemys siitä, millä muulla tai muilla keinoilla tilanteen voisi ratkaista.

– Tämä virta katkeaa ja raja saadaan auki sillä menettelyllä, että Venäjä todetaan turvalliseksi maaksi suurimmalle osalle näistä turvapaikanhakijoista. Silloin heidät voidaan turvapaikkakäsittelyn jälkeen palauttaa suoraan Venäjälle. On hyvin mahdollista, että jos tähän menettelyyn päädytään, venäläiset alkavat ottaa heitä vastaan ja silloin tämä ilmiö on käsitelty. 

Takeita sille ei kuitenkaan ole, että Venäjä näin tekisi, mutta indikaatio on, Euroopan hybridiuhkien torjuntakeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen toteaa.

– Nuo hölmöt polkupyörät, joita jokaisella hangessa tarpovalla on ollut tuolla. Sillä Venäjä signaloi, että he toimivat koko ajan kahdenvälisen rajajärjestyssopimuksen mukaisesti prikulleen. Heitä varmaan huvittaa, että Suomi ei pysty palauttamaan näitä turvapaikanhakijoita. 

Jos Venäjä ei kuitenkaan ottaisi turvapaikanhakijoita vastaan, silloin Savolaisen mukaan itärajan sulkua tulisi jatkaa. 

Savolainen toteaa, että hänen esittämänsä ehdotus vaatii kuitenkin "samanlaisen poikkeuskäsittelyn kuin mitä rajalain osalta tehtiin vuonna 2022." 

Kaksi vuotta sitten tehdyn rajalain poikkeuskäsittelyn seurauksena itäraja saatettiin sulkea viime marraskuusta alkaen. 

– Minä toivon ja kannustan kovasti koko hallintoa työskentelemään sen eteen, että eduskunta saa samanlaisen asian pohdittavakseen mahdollisimman nopeasti. 

Samaan syssyyn Savolainen lähettää terveiset myös valtion virkamiehille. 

– Kannustan nyt kaikkia virkamiehiä, jotka ovat valtiolla töissä ja, jotka eivät ole oikein oppineet tekemään riskianalyyseja: ei se nyt voi olla mitenkään laitonta osallistua sellaisen lain laatimiseen, jossa esitettäisiin, että Suomi ei noudattaisi jotain kansainvälisoikeudellisesta sitoumusta. 

– Kunhan siinä riskianalyysissä esitetään tarkalleen, että mitä tämä sopimus sitten rikkoisi. Ja jos virkamiehet eivät tätä valmistelua onnistu tekemään, niin sitten systeemi ei toimi.

Itärajan liikenne hiljentynyt, muttei loppunut

Tiistaina 13. helmikuuta Kaakkois-Suomen rajavartiosto ilmoitti, että Parikkalassa otettiin yksi ihminen kiinni laittomasta rajan ylittämisestä. Viimeksi itärajan on ylittänyt laittomasti tammikuussa. Suomen ja Venäjän maarajan rajanylityspaikat pysyvät kiinni 14. huhtikuuta asti.

Savolainen ei usko, että Venäjän toteuttama hybridioperaatio Suomen itärajalla on loppunut. Hänen arvionsa mukaan se on vain pysähdyksissä sen ansiosta, että itäraja päätettiin sulkea kokonaan. 

Syitä sille, miksi Venäjä lähettää vaillinaisin asiakirjoin liikkuvia turvapaikanhakijoita Suomen rajalle, on arvioitu ja puitu julkisuudessa. ¨

Koska Venäjään ei ole yhteyttä, ei ole varmaa tietoa syistä. Yleisessä keskustelussa ja asiantuntijoiden arvioissa on kuitenkin toistunut se, että teot ovat tarkoituksellisia. 

Myöskään Savolaisesta Venäjän teot eivät liene sattumaa. 

– Venäjä tuskin harrastaa kiusantekoa huvin vuoksi. Tässä mahdollisesti haetaan heikkoja kohtia Euroopasta ja Natosta, joihin se voisi vaikuttaa muutaman vuoden päästä kovemminkin. 

Toisaalta samalla Venäjä myös koettelee Suomen kykyä hoitaa rajaansa liittyviä ongelmatilanteita. Savolainen ajattelee, että on loogista, että rajaongelma jatkuu, kun talven tuottama este eli lumi sulaa. 

Mitä Venäjä aikoo tehdä lumien sulaessa ja kevään koittaessa? Kuuntele Savolaisen arvio jutun alusta löytyvältä videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat