Erdoganin esikunta: Hyvin todennäköisesti perjantaina ilmoitetaan Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymisestä

6:34img
Turkki aikoo hyväksyä Suomen Natoon – näin kansainvälisen politiikan asiantuntija kommentoi käännettä.
Julkaistu 15.03.2023 17:01(Päivitetty 15.03.2023 17:08)

MTV UUTISET – STT

Suomen jäsenyys voidaan mahdollisesti ratifioida jo ennen Turkin vaaleja 14. toukokuuta.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan hyvin todennäköisesti ilmoittaa perjantaina Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymisestä, vahvistaa Erdoganin esikunnan edustaja STT:lle.

Turkin presidentin turvallisuus- ja ulkopoliittisen komitean jäsen Ismail Safi kertoi STT:lle, että näin ollen Suomen jäsenyys voidaan ratifioida jo ennen Turkin 14. toukokuuta järjestettäviä vaaleja.

Hän sanoi "kaikkien" Erdoganin esikunnassa odottavan ilmoitusta Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymisestä sen jälkeen, kun Erdogan on tavannut presidentti Sauli Niinistön Istanbulissa.

Halutessa voidaan edetä hyvinkin nopeasti, hän sanoi. Koska Turkin parlamentti ei mene vaalitauolle, voidaan parlamentti tarvittaessa kutsua koolle ratifiointia varten jopa päivän varoitusajalla poikkeustilanteissa, kun ensin muut byrokraattiset toimenpiteet on saatu päätökseen, Safi sanoi.

– Tiedättehän, että tämä on politiikkaa eikä politiikassa koskaan ole täyttä varmuutta, mutta kyllä kaikki odottavat, että Suomen jäsenyyden hyväksyminen on varma asia, hän sanoi.

Lue myös: Risto E.J: Penttilä kommentoi Suomen Nato-ratifiointia – "Mannerlaatat ovat vihdoinkin lähteneet liikkeelle"

"Ruotsia ei ole mahdollista hyväksyä"

– Meidän mielestämme Suomi on osoittanut hyvää tahtoa ja ponnistellut tämän asian eteen. Minä ja me kaikki odotamme, että herra presidentti (Erdogan) ilmoittaa ilouutisen perjantaina. Uskon, että ratifiointiprosessi lähtee käyntiin, kun presidentit ovat tavanneet. Minkäänlaista estettä Suomelle ei ole näkyvissä, Safi sanoi.

Hänestä oli Suomelle eduksi, että Suomi ja Ruotsi päättivät myöntyä maiden mahdollisesti eriaikaisiin hyväksymisiin Naton jäseniksi.

– Sanon nyt ihan selvästi sen, että meidän ei ole mahdollista hyväksyä Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Suomi kävi hyvin vilpitöntä dialogia kanssamme, mutta Ruotsissa muun muassa Koraanin polttamiset sekä joidenkin terrorijärjestöjen jäsenten palauttamatta jättämiset eivät (vakuuttaneet meitä). Ei voi olla niin, että Ruotsista tulisi Naton jäsen ja että se samalla tekisi yhteistyötä Turkille erittäin vaarallisten terroristijärjestöjen kanssa, Safi sanoi.

Hän viittasi erityisesti kurdien aseelliseen PKK-järjestöön, joka on myös Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen terroristijärjestöjen listalla, sekä Yhdysvalloissa asuvaan Fethullah Gülen -saarnaajaimaamin maailmanlaajuiseen seuraajaverkostoon, jota Turkki syyttää vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä.

Lue myös: Näin Niinistö kommentoi vierailuaan Turkkiin: "Erdogan haluaa lunastaa lupauksensa suoraan presidentiltä presidentille"

"Turkin vaalien tulos ei vaikuta Suomeen"

Safin mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet eivät missään vaiheessa ole liittyneet Turkin toukokuisiin presidentin- ja parlamenttivaaleihin. Moni asiantuntija uskoi, ettei Nato-jäsenyyksiä ratifioitaisi ennen vaaleja.

– Se oli jo kerrottu julkisuudessa, että Suomen osalta olemme jo valmiita, joten miksi odottaa vaaleja, Safi kysyi.

STT:n kysymykseen siitä, olisiko Suomen kannalta riski, jos Suomen jäsenyyden ratifiointiprosessia ei saataisikaan loppuun ennen vaaleja ja hallitus Turkissa vaihtuisi, hän vastasi näin:

– Tämä ei ole vain yhden puolueen kanta vaan koko Turkin kanta. En ole kuullut poikkeavia mielipiteitä myöskään oppositiolta. Jos Turkissa hallinto vaihtuisi, tämä ei muuttaisi tilannetta Suomen kannalta. Vaikka toki olen täysin varma siitä, että me voitamme vaalit.

Lue myös: Tutkija: Niinistö ei matkustaisi Turkkiin, ellei edistystä olisi tapahtunut

Reuters: Turkki aikoo hyväksyä Suomen Natoon – tutkija skeptisenä: "Uskon sen, kun näen"

0:48img

Videolla Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen kommentoi Turkin ilmoitusta Suomen Nato-hakemuksen ratifionnista. "Uskon sitten kun näen", hän sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Turkki