SUP-lautailu on mainio liikuntamuoto ja onnistuu kaikenikäisiltä – näillä vinkeillä et voi epäonnistua vesillä!

Lämmin kesä tietää hyvää vesiurheilulajeille. Viime vuodet kovassa nosteessa ollut Stand Up Paddleboarding, tuttavallisemmin suppailu, on melko tavallinen näky niin mökkirannassa kuin vuokrakojujen läheisyydessä. MTV Uutiset kävi tutustumassa lajin saloihin.

Suppailuun ovat Suomessa hurahtaneet niin lapset kuin senioritkin. 

Laji yksi viehätys lienee siinä, että onnistumisen kokemuksia saa melko nopeasti ja lajin vaikeusasteen pystyy määrittelemään hyvin pitkälti itse. Jos haluaa nauttia vain aurinkoisesta kesäpäivästä, niin mikään ei estä istuskelemasta laudan päällä sen kummemmin melomatta. 

– Laji on kaikille, jotka osaavat uida. Se on ainoastaan minimiehto. Mainio laji ihan kaikille ja suppailu on hyvä kuntoilumuoto. Ja jos haluat mennä vaan ottamaan aurinkoa, mikä parempaa kuin mennä lillumaan merelle, kuvaa Vesiurheilukeskus Laguunin toimitusjohtaja Juuso Tilaéus

Toisaalta lajissa voi vaikka kisata, jos todellinen haaste houkuttaa.

– Meillä on tulossa SUP-lautailun SM-kisat elokuussa. 

Voipa laudan päällä harrastaa myös esimerkiksi joogaa tai ottaa vaikka oman koiran matkaan mukaan. 

Turvallisuus kaiken A ja O

Kaikkein tärkein asia kuitenkin on turvallisuus. Huolettomasti vesille ei tule koskaan lähteä, vaikka kyseessä olisikin rento kesäpäivä.

– Aina kun lähdetään vesille, tulee huomioida sää.  Tuulen ollessa yli viisi metriä sekunnissa, niin se rupeaa olemaan aloittelijalle aika kova.

Luonnollisesti välineiden tulee olla myös kunnossa, eikä rikkinäisillä ole asiaa vesille. Muita tärkeitä välineitä ovat nilkkaan tuleva karkuremmi, sekä kellunta- tai pelastusliivit.

Itse lauta toimii tietysti myös isona "pelastusrenkaana", sillä lauta ei pääse karkaamaan kauas karkuremmin ansiosta. 

– Myös vesitiivis kännykkäpussi on turvallisuusseikka, koska sitten pystyy soittamaan tarvittaessa apua, Tilaéus vinkkaa. 

Sillä on toki hieman myös eroa, suppaileeko rauhallisella mökkirannalla vai kenties kaupunkiympäristössä.

– Jos on paljon veneliikennettä ja mennään vaikka venereitin ylitse, niin silloin tulee kiinnittää erityistä huomiota ympäristöön. 

Minkä pituinen melan tulee olla ja mikä on oikea melontatekniikka? Entä miten laudalle mennään turvallisesti tai noustaan seisomaan? Katso opit yllä olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat