Supermalli Bella Hadid pyytää anteeksi osuudestaan kohutussa mainoskampanjassa – ”Jos olisin tiennyt...”

Hadidin mukaan hän ei tiennyt mainoksen yhteydestä terroristi-iskuun.

Yhtenä maailman kuuluisimpina malleina tunnettu Bella Hadid, 27, nähtiin taannoisessa Adidaksen mainoksessa.

Mainos herätti kohua, sillä sen katsottiin sisältävän poliittisia viitteitä. Mainoksella juhlistettiin vuoden 1972 Münchenin olympialaisten 52-vuotispäivää. 

Vuonna 1972 Münchenissä, Saksassa järjestetyissä kesäolympialaisissa koettiin tragedia, kun palestiinalaisen terroristijärjestön jäsenet surmasivat 11 israelilaista olympiaedustajaa. Myös yksi poliisi sai surmansa tapahtuman yhteydessä.

Hyökkäys oli osa jatkuvaa Palestiinan ja Israelin välistä konfliktia. Terroristihyökkäystä on kutsuttu myös nimellä Münchenin verilöyly.

Hadid on syntyperältään osaksi palestiinalainen, ja hän on puhunut julkisuudessa useasti konfliktista ja vedonnut sen ratkaisemiseen.

Hadid julkaisi Instagramin tarinat-osiossa pitkähkön anteeksipyynnön osallistumisestaan mainokseen, joka koettiin ongelmalliseksi poliittisten viittaustensa takia. Instagramin tarinat-osioon tehdyt julkaisut poistuvat 24 tuntia julkaisunsa jälkeen.

– En koskaan osallistuisi tarkoituksellisesti mihinkään työhön, joka linkkautuu karmeaan tragediaan millään tavalla. En tiennyt kampanjan historiallisesta yhteydestä karmeisiin tapahtumiin ennen sen julkaisua, Hadid kirjoitti julkaisussaan.

– Olen shokissa, järkyttynyt ja pettynyt kampanjan sensitiivisyyden puutteesta. Jos minua olisi tiedotettu asiasta, en sydämeni pohjasta olisi koskaan osallistunut siihen.

Adidaksen SL72-kampanja esittää Adidakseen pukeutunutta Hadidia kukkakimppu käsissään, tennareitaan mainostaen.

Adidaksen esitettyä anteeksipyyntönsä kampanjaan liittyen, kaikki mainoskuvat, joissa Hadid esiintyi, poistettiin Adidaksen sosiaalisen median tileiltä. 

Muun muassa Amerikan juutalaisten komitea (AJC) vaati Adidakselta anteeksipyyntöä X:ssä tehdyllä julkaisullaan.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Se, että Adidas päätti valita ääntään käyttäneen, Israelia vastustavan mallin muistuttamaan tästä synkästä tapahtumasta olympialaisissa on joko törkeä virhe tai tarkoituksellisesti huomiota lietsova teko. Kumpikaan näistä ei ole hyväksyttävää, AJC kirjoitti julkaisussaan.

Adidaksen anteeksipyyntö tuli nopeasti vaatimusten jälkeen. Vaateyhtiön mukaan mainoskampanjalla ei ollut tarkoitus yhdistää Hadidia Münchenin verilöylyyn.

– Olemme tietoisia, että yhteyksiä traagiseen historialliseen tapahtumaan on tehty – joskin näistä kaikki ovat täysin tarkoituksettomia – ja me pyydämme anteeksi kaikesta järkytyksestä ja ahdistuksesta, jota olemme aiheuttaneet, Adidas kirjoitti anteeksipyynnössään.

– Uskomme urheiluun yhdistävänä voimana ympäri maailmaa, ja aiomme jatkaa pyrkimyksiämme puolustaa monimuotoisuutta ja tasa-arvoa kaikessa, mitä teemme.

Hadid on puolustanut Palestiinaa julkisuudessa useasti. Viime kuussa Hadid ja hänen siskonsa Gigi Hadid lahjoittivat miljoona dollaria palestiinalaisten avuksi.

Lähde: USA Today

Lue myös:

    Uusimmat