Kovassa kunnossa oleva norjalaisnainen treenasi vain päivä sen jälkeen, kun hän oli synnyttänyt kolmannen lapsensa, kertoo muun muassa Daily Mail.
Norjalainen Helene Vabø Thorsen, 33, on kolmen lapsen äiti, personal trainer ja palopelastaja. Liikunnallinen nainen jakaa Instagram-tilillään kuvia ”mammatreenistä” ja kannustaa muitakin äitejä urheilemaan.
Salikärpänen puri Heleneä 16-vuotiaana. Sen jälkeen treenaamisesta ei ole juuri ollut pidempiä taukoja. Edes synnytys ei saanut naista pysymään paikoillaan. Hän kertoo menneensä treenaamaan vain päivä nuorimman, nyt kymmenkuukautisen, lapsensa syntymän jälkeen.
– Hän syntyi torstaina, menimme kotiin perjantaina ja sinä iltana jumppasin olohuoneessa kuminauhan kanssa. Takaisin salille menin maanantaina, Helene sanoo.
Hän kertoo aloittaneensa synnytyksen jälkeen treenin kevyesti ja muistuttaa, että hänen kehonsa on tottunut urheiluun. Jo seitsemän tuntia synnytyksen jälkeen hän jumppasi sairaalassa lantionpohjanlihaksiaan.
Klikkaamalla kuvan oikeassa reunassa olevaa nuolta, näet videon, jolla Helene treenaa lantionpohjanlihaksiaan. Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.
LUE MYÖS: Tiesitkö? Nämä lihakset voivat olla treenin tarpeessa ikään tai sukupuoleen katsomatta – oireet, jotka kielivät ongelmista
Treeniä raskausaikana, synnytyksen jälkeen ja vauva-arjessa
Myös raskauksiensa aikana Helene on urheillut. Hän on tehnyt esimerkiksi 25 minuutin kiertoharjoittelua kahvakuulalla ja kehonpainoilla.
Synnytyksen jälkeen Helene on ottanut vauvan osaksi treeniä vaunulenkkien muodossa. Lapset ovat tuttu näky myös salilla.
Vähintään tunnin päivässä liikkuva Helene toivoo, että lapset oppivat häneltä liikunnallisen elämäntavan.
– Kaksi vanhinta lastani pitävät pyöräilystä, kun teen juoksutreeniäni Ella-vauva lastenvaunuissa, Helene sanoo.
Helene ottaa vauvansa mukaan salille. Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.
Liikunta raskausaikana ja synnytyksen jälkeen on turvallista
Terveen äidin raskaudenaikainen liikunta on turvallista ja hyödyllistä.
Odottavan äidin säännöllinen kestävyysliikunta ylläpitää verenkierto- ja hengityselimistön kuntoa äidin ja sikiön terveyttä vaarantamatta, ehkäisee liiallista painonnousua raskausaikana ja nopeuttaa painon palautumista synnytyksen jälkeen, kertoo Terveyskirjasto.
Liikunta vähentää raskauteen liittyviä selkä- ja lantiokipuja sekä pienentää raskausdiabeteksen, raskaudenaikaisen verenpaineen kohoamisen ja raskausmyrkytyksen vaaraa. Äidin raskaudenaikaisesta liikunnasta voi olla myös hyötyä vauvan kehitykselle ja terveydelle.
Synnytyksen jälkeen liikunnan voi aloittaa sitten, kun se tuntuu hyvältä. Liikkuminen auttaa äitiä palautumaan synnytyksestä ja auttaa jaksamaan paremmin vauva-arjessa. Kohtuullinen liikunta ei myöskään vaikuta rintamaidon määrään tai laatuun.
Kehon palautuminen ennalleen ei kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä, minkä vuoksi synnyttäneen tulisi välttää lajeja, joissa on voimakkaita hyppyjä tai suunnanmuutoksia.
LUE MYÖS: Gladiaattorit-tähti Oona Tolppanen treenaamisesta raskausaikana: "Jotkut sanoivat, että 'sä tapat sun vauvan'"
Huomio erityisesti lantionpohjan lihaksiin
Helene toivoo, että lapset omaksuvat liikunnallisen elämäntavan. Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.
Helene Vabø Thorsen suosittelee äitejä aloittamaan liikunnan kevyesti pian synnytyksen jälkeen ja keskittymään erityisesti keskivartaloon sekä lantioon kohdistuviin liikkeisiin.
Lantionpohjan lihasten kevyet harjoitukset kannattaisi aloittaa heti synnytyksen jälkeen, sillä ne ylläpitävät pidätyskykyä, tukevat lantion elimiä ja lanneselkää sekä lisäävät seksuaalista mielihyvää.
LUE MYÖS: Uskoisitko Miraa 35-vuotiaaksi kolmen lapsen äidiksi? Ulkonäöllä on karu varjopuoli – Mira lataa vähättelijöille samalla mitalla takaisin: "24 tuntia päivässä on meillä jokaisella"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Daily Mail, News.com.au, @helenevabo/Instagram, Terveyskirjasto, Terveyskylä