Supertähden terveys petti olympialaisissa – kertoo dramaattisen päivän tuskasta: "Kamalin, mitä voi olla"

Gianmarco Tamberi voitti Timanttiliigassa – laittoi kilpakumppanin punnertamaan 1:16
Gianmarco Tamberi laittoi kilpakumppanin punnertamaan Sleesian Timanttiliigan voittohypyn jälkeen.

Korkeushypyn supertähti Gianmarco Tamberi kärsi olympialaisissa pahoista terveysvaivoista, minkä takia hän jäi valovuosien päähän omasta parhaastaan. Nyt hän kertoo, miten karmealta se tuntui, kun vuosien työ valui hukkaan.

Gianmarco Tamberi osoitti ennen olympialaisia olevansa hurjassa kunnossa, kun hän otti EM-kultaa Roomassa tuloksella 237. Olympiaunelman ylle kertyi kuitenkin harmaita pilviä noin viikkoa ennen korkeuskilpailua, kun hän joutui sairaalaan munuaiskivien takia. Hän ehti juuri ja juuri tervehtyä karsintaan, jossa hän taisteli tiensä loppukilpailuun. Sitten vaivat iskivät uudestaan finaalipäivänä, jossa Italian supertähti jäi tulokseen 222, eli kilometrien päähän omasta tasostaan. 

Nyt vaivat ovat selätetty fyysisesti, mutta henkisellä tasolla karvas olympiapettymys ottaa edelleen koville.

– Tuntui karmealta, kuin olisin menettänyt jonkun läheisen. Tunne oli kamalin, mitä voi olla, Tamberi muistelee.

– Valmistauduin olympialaisiin kolme vuotta ja panostin siihen kisaan aivan kaiken. Minä ja vaimoni laitoimme kaiken tuohon päivään. Menetin kuitenkin mahdollisuuteni puolustaa titteliäni. Kun lähdini sairaalasta kisapäivänä – en ikinä unohda sitä hetkeä. Luulen, että kukaan läheisistäni ei tule unohtamaan sitä päivää, Tamberi sanoo tunteikkaasti.

Vaikka lähtötilanne oli vaikea, ei italialainen halunnut luovuttaa.

– Yritin taistella loppuun asti. Tulin paikalle, enkä pelännyt häviämistä. Mielestäni urheilijan pitää aina tulla paikalle ja yrittää taistella. Jos ei ole sinun päiväsi, voi olla että häviät, mutta aina pitää yrittää. Niin aion myös toimia aina, Tamberi kertoo.

– Se oli silti todella tuskallista, koska minulla ei ollut kunnon mahdollisuutta mitaliin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tamberi on vuosien varrella osoittanut olevansa todella kova kilpailija. Hän kykenee vuosi toisensa jälkeen hilaamaan itsensä huipputasolle, etenkin arvokisoihin. Hän on Tokion 2021 olympiavoittaja ja vuoden 2023 maailmanmestari. Niiden lisäksi hänellä on kolme EM-kultaa.

– Yritän aina katsoa kohti tulevaa, enkä taaksepäin sitä, mitä olen saavuttanut. Yritän aina asettaa uusia tavoitteita enkä tyytyä siihen mitä on. Se auttaa minua testaamaan rajojani ja puskemaan itseäni eteenpäin, Tamberi valaisee filosofiaansa.

Puolan Sleesian Timanttiliigassa italialainen kumiukko oli saanut jo itseään parempaan kuosiin olympialaisten jäljiltä, sillä hän otti voiton tuloksella 231. Sekään ei tullut helposti, sillä aloituskorkeus 218 ylittyi vasta ensimmäisellä. Myös voittohyppy syntyi viimeisellä yrityksellä.

– Se hyvä kunto, minkä rakensin olympialaisiin on edelleen olemassa. Mutta henkisesti on vähän hakemista traumaattisen päivän takia, Tmaberi myöntää.

– Tänään aloitin 218:sta kahdella virheellä. Menetin paljon itseluottamusta sinä päivänä. Kun tulin takaisin Pariisista, tuntui kuin olisin hukannut itseni urheilijana. Tänään sain vähän itseluottamusta takaisin, mutta tarvitsen lisää aikaa, Tamberi tuumii.

Miten se onnistuu?

– Olen melko varma että saan apua, ihmiset auttavat minua. Tänäänkin he auttoivat minua, Tamberi sanoo viittomalla katsomoon.

– Ihmiset voivat antaa paljon. Kiitän kaikkia täällä (Puolassa). Viiden päivän päästä olen Roomassa, ja se tulee olemaan hullua. Odotan sitä kovasti.

Timanttiliigassa kilpaillaan Roomassa perjantaina 30.8.

Sleesian Timanttiliigassa showmiehenä tunnettu Tamberi osasi jälleen hemmotella yleisöä. Kun hän ylitti voittokorkeuden 231 viimeisellä yrityksellään, oli kilpakumppanin kanssa sovittu punnerrussanktiosta. Hauskan tilanteen voi katsoa jutun ylälaidan videolta

Tamberin englanninkielisen haastattelun voi katsoa alta.

Gianmarco Tamberin terveys petti olympialaisissa – kertoo nyt tuskasta: "Panostin kaikkeni" 3:45
Gianmarco Tamberin terveys petti olympialaisissa – kertoo nyt tuskasta: "Panostin kaikkeni"

 

Lue myös:

    Uusimmat