Chilen ja Argentiinan rajalla sijaitsevan Laguna Del Maule-tulivuoren viimeaikainen aktiivisuus voi johtaa purkautuessaan alueelliseen tuhoon ja koko maapallon lentoliikennettä häiritsevään tuhkapilveen.
Tiedemiehet pitävät vulkaanisen alueen toimintaa "ainutlaatuisena", kun alue on kohonnut vajaassa kymmenessä vuodessa peräti kaksi metriä.
– Kukaan ei ole nähnyt tällaista nousua missään päin maapalloa, sanoo geofyysikko Bradley Singer Wisconsin-Madisonin yliopistosta uutistoimisto Reutersille.
– Merkit ovat isoja ja toistuvia, ja tämä tapahtuu alueella, jolla on räjähtävä historia, Singer lisää.
Tutkijoiden mukaan Laguna Del Maulen alla on kerääntymässä paineessa olevaa sulaa magmaa, joka nostaa maan pintaa. Alue on räjähtänyt ennenkin, arviolta 1,5 miljoonaa vuotta sitten, mutta ei nykyisinä aikoina.
Yhteinen huoli
Argentiina ja Chile ovat tehneet tiivistä yhteistyötä tarkkaillessaan rajansa tulivuoria, jotka muodostavat määrältään noin 15 prosenttia maailman kaikista tulivuorista. Chile on jo tehnyt evakuointisuunnitelmia, sillä esimerkiksi Maule-joen 14 vesivoimalaitosta tuottaa neljänneksen Chilen sähköstä. Enemmän vaarassa on kuitenkin Argentiina, sillä tuulen ja mahdollisen tuhkapilven suunta on alueella yleensä kohti sen aluetta.
– Olemme kuin tuhkakuppi, tiivistää geologi Patricia Suroga Argentiinan Segemar -tutkimuslaitoksesta.
Alueella asuva Raul Torres sanoo, että muutos vuosien mittaan on ollut iso.
– Noin kymmenen vuotta sitten huomasin, että järven vesi on lämmennyt jäätävästä sellaiseksi, että leväkin kasvaa. Joskus vesi myös kuplii.
Ei ainoa uhka
Supertulivuoria eli calderoita on muuallakin.
Yhdysvalloissa Yellowstonen kansallispuiston alla piilee potentiaalisesti maailman tuhoisimpiin kuuluva vulkaaninen kenttä ja sitä tarkkaillaan herpaantumatta. Kaliforniassa on Long valleyn caldera, Italiassa Vesuviuksen vieressä on suuri Campi Flegrei ja Indonesiassa Sumatran saarella historiallinen Toba. Toba räjähti arviolta 75 000 vuotta sitten ja useiden arvioiden mukaan aiheutti kuuden vuoden kesättömän ajan ja jopa tuhat vuotta kestäneen viileämmän ajan tehostaen käynnissä ollutta jääkautta.
Islannin suurin tulivuori Katla on myös osoittanut tänä vuonna elonmerkkejä järistäessään aluettaan. Katlan purkaus onkin myöhässä: edellisestä on pian sata vuotta, kun Katla purkautuu yleensä 50 vuoden välein.