Superyllättäjä pesi Norjan ihmepojan – tämä temppu ratkaisi: "Voittava käsi"

Olympialaisten 1500 metrin kisassa nähtiin jättiyllätys, kun Yhdysvaltojen Cole Hocker pesi ensinnäkin Norjan Jakob Ingebrigtsenin mutta myös kärkihaastaja Josh Kerrin loppukirissä. Tommi Evilän mukaan amerikkalaisen poikkeava valmistautuminen olympiakisoihin oli ratkaiseva tekijä.

Jakob Ingebrigtsen on seilannut tällä kaudella voitosta voittoon 1500 metrillä, mutta olympiafinaalissa hän jäi sensaatiomaisesti mitalien ulkopuolelle neljänneksi. Ingebrigtsen juoksi heinäkuun puolen välin tienoilla Monacon Timanttiliigassa ajan 3.26,73, mutta olympialaisten loppukilpailussa hän hyytyi aikaan 3.28,24.

Voiton otti yllätysmies Cole Hocker ajalla 3.27,65. Hän on keskittynyt pelkästään olympiakisoihin yli kuukauden ajan. Hockerin viimeinen kisa on Yhdysvaltojen olympiakarsinnasta kesäkuun lopussa. Ingebrigtsen sen sijaan juoksi täydellä teholla kolmisen viikkoa sitten.

– Varmasti sillä on merkitystä. Rauhassa on saanut laittaa kuntoaan priimavireeseen ja keskittyä vain ja ainoastaan tähän kisaan. Ylimääräiset rasitukset on vedetty minimiin. Tässä kohtaa täytyy sanoa, että se oli tässä tilanteessa voittava käsi, MTV Urheilun yleisurheiluasiantuntija Tommi Evilä linjaa.

Silti Hockerin kultamitalia voi pitää sensaatiomaisena, sillä hän paransi olympiafinaalissa ennätystään lähes kolme sekuntia.

Suosikkina kisaan lähtenyt Ingebrigtsen osasi ennen kisaa varoa erityisesti Josh Kerriä, jolle hän hävisi viime vuoden MM-kisojen 1500 metrin loppukirissä. Se näkyi Evilän mukaan jo ennen kisan alkua.

– Kun tultiin lähtöviivalle, veteli norjalainen siihen malliin happea, että syke oli normaalia paljon korkeammalla.

Ingebrigtsen oli laatinut selkeän taktiikan, ja hän lähti heti paukusta pitämään hurjaa vauhtia. 

– Ei Ingebrigtsenillä ollut oikeastaan muuta taktiikkaa kuin lähteä alusta vetämään, koska tiesi Josh Kerrin ja muiden vahvan loppukirin. Piti yrittää juosta muilta jalat alta. Tänään ei ollut vaan sellainen kunto, että olisi kyennyt kovempaan aikaan. Tämmöistä se huippu-urheilu on meistä kaikista kovimmillakin, Evilä pohtii.

Ingebrigtsen on myös ollut jatkuvasti median valokeilassa, milloin isänsä vuoksi ja milloin urheilusaavutusten ansiosta.

– Näkyykö miehen tekemisessä se, että Monacossa mentiin Euroopan ennätysravia, vai menikö paras terä siihen, että on koko ajan valokeilassa. Ehkä nahka on palanut, Evilä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat