Suomalaisten poliittinen identiteetti on jakautunut ja jyrkentynyt hieman viime vuosina, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) tutkimuksesta.
Kyselyn mukaan suurempi osa suomalaisista on oikeistolaisia kuin vasemmistolaisia, ja keskellä olevien osuus on pienentynyt vuodesta 2014.
Vastanneista 44 prosenttia sijoittaa itsensä poliittisesti oikeistoon, 34 prosenttia vasemmistoon ja 22 prosenttia keskelle.
Aiempaa useampi oikeistolainen luonnehti kyselyssä itseään vahvasti oikeistolaiseksi.
Oikeisto–vasemmisto-akselilla itsensä keskelle sijoittavien väheneminen sekä vahvasti oikeistolaisten näkemysten painottuminen kertoo EVAn mukaan hienoisesta näkemysten polarisoitumisesta.
Tätä kuvaa vahvistaa EVAn mukaan myös se, että aivan äärimmäiseen vasemmistoon itsensä sijoittavien osuus on kasvanut yhdestä prosentista kolmeen prosenttiin.
2:11
Miehet sijoittuvat enemmän oikealle kuin naiset
Tutkimuksen mukaan merkittävin muutos vuoteen 2014 verrattuna on perussuomalaisia äänestävien selkeä oikeistolaistuminen.
– Muutos johtunee sekä asenteiden että puolueen äänestäjäkunnan muutoksista, EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen kertoo tiedotteessa.
Perussuomalaiset hajosi vuonna 2017 entisen puheenjohtajan Timo Soinin mukana sinisiin ja Jussi Halla-ahon perussuomalaisiin.
– Soinin perussuomalaiset sijoitti itsensä pikemmin lähemmäs keskustavasemmistoa kuin oikeistoa, Metelinen arvioi.
Miehet sijoittuvat naisia useammin oikealle. Johtavassa asemassa olevat henkilöt kokevat itsensä keskimäärin oikeistolaisiksi, työttömät ja opiskelijat kallistuvat hivenen vasemmalle.
Kyselyyn vastasi runsaat 2 000 ihmistä syys-lokakuussa. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä. Aineisto kerättiin Taloustutkimuksen internet-paneelilla.Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa.