Yhä useampi oikeistolainen luonnehtii itseään vahvasti oikeistolaiseksi – tutkija: "Voisi nähdä reaktiona nykyhallitukseen"

1:32imgAjatushautomo Magman tutkija Mikko Majander sanoo, että vasemmistolaisuutta tai oikeistolaisuutta on vaikea mitata luotettavasti.
Julkaistu 13.12.2021 05:47
Toimittajan kuva
Janne Ahjopalo

janne.ahjopalo@mtv.fi

Suurempi osa suomalaisista on oikeistolaisia kuin vasemmistolaisia, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan kyselytutkimuksesta. Asia ei ole mustavalkoinen, sanoo MTV Uutisissa vieraillut tutkija.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten poliittinen identiteetti on jakautunut ja jyrkentynyt hieman viime vuosina. 

Kyselyn mukaan suurempi osa suomalaisista on oikeistolaisia kuin vasemmistolaisia. Vastanneista 44 prosenttia sijoittaa itsensä poliittisesti oikeistoon, 34 prosenttia vasemmistoon ja 22 prosenttia keskelle. Keskellä olevien osuus on pienentynyt vuodesta 2014. 

Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä

Linnan juhlat 2024 koko tiimi

Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.

Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.

Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. 

 

MTV Uutiset Livessä vieraillut ajatushautomo Magman tutkija Mikko Majander muistuttaa, että mitään absoluuttista mittaristoa tai asteikkoa ei sille, mikä on oikeistolaista ja mikä vasemmistolaista. EVAn kyselytutkimuksessa on mitattu subjektiivista kokemusta.

– Vähän sama asia kuin vaalitaistelussa kysytään, onko sydän oikealla vai vasemmalla puolella, sanoo myös Helsingin yliopiston poliittisen historian dosenttina työskentelevä Majander.

Grafiikka EVAn kyselytutkimuksen tuloksistaElinkeinoelämän valtuuskunnan kyselyyn vastasi runsaat 2 000 ihmistä syys-lokakuussa. Aineisto kerättiin Taloustutkimuksen internet-paneelilla.

Vasemmistohallituksesta puhutaan pelotellen?

Ihmisten kokemaan identifikaatioon poliittisella kartalla voi tutkija Mikko Majanderin vaikuttaa vuosia jatkunut tietyntyyppinen poliittinen retoriikka.

– Ehkä jo edellisen porvarihallituksen aikana ja nyt 2,5 vuotta on kovasti rummutettu, miten vasemmistolainen hallitus on. Vähän pelottelunkin merkeissä.

Majanderin mukaan itse asiassa suomalaisten asenteet ovat pysyneet hämmästyttävän stabiileina.

– EVAn analyysissakin puhutaan "piirun verran" ja "hienoisesti". Ainakaan mitään dramaattista liikettä ei ole tapahtunut.

Pitää muistaa myös maakohtaiset erot. Suomalainen kokoomuslainen ei ole välttämättä amerikkalaisen mielestä kovinkaan oikeistolainen.

– Ihan selvä demarihan se on. Ei tarvitse mennä edes Amerikkaan asti. 1990-luvulla kun opiskelin Britanniassa, kyllä siellä jäsenneltiin suomalainen poliittinen kartta aivan toisella tavalla.  

Oikeistolaisen oikeistolaistuminen

Kyselytutkimuksen mukaan aiempaa useampi oikeistolaiseksi itsensä mieltävä luonnehti kyselyssä itseään vahvasti oikeistolaiseksi. 

– Tämän voisi nähdä reaktiona nykyiseen hallitukseen. Ne jotka ovat jo valmiiksi pitäneet identiteettiään oikeistolaisena, ehkä nyt sitä entistä enemmän korostavat, arvioi Majander.

Tutkimuksen mukaan merkittävin muutos vuoteen 2014 verrattuna on perussuomalaisia äänestävien selkeä oikeistolaistuminen. 

Lue lisää: EVAn kysely: Suurempi osa suomalaisista oikeistolaisia kuin vasemmistolaisia

Miehet sijoittuvat naisia useammin oikealle. Johtavassa asemassa olevat henkilöt kokevat itsensä keskimäärin oikeistolaisiksi.

– Yleisinhimillinen suhtautuminen yleensä on, että jos joku menestyy, se on omaa ansiota ja yksilöön nojaavaa. Se rakentuu helpommin oikeistolaisen arvomaailman pohjalle.

Työttömät ja opiskelijat kallistuvat hivenen vasemmalle. 

– Jos on heikommassa asemassa tai enemmän riippuvainen yhteisöstä – julkisista palveluista ja tulonsiirroista – silloin yhteisvastuullisuus tulee lähemmäs omaa arkielämää.

10:30img

Suomalaiset ovat oikeistolaistuneet – asiantuntija kertoo syyt: Katso tästä koko MTV Uutiset Liven haastattelu

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka