Helsingin poliisi epäilee helsinkiläistä romualan yritystä vuosia kestäneestä ympäristörikoksesta, jossa on mukana kansainvälisiä tekijöitä. Asiantuntijoiden mukaan ympäristörikollisuudessa pyörii jo kolmanneksi suurimmat rahasummat ase- ja huumerikollisuuden jälkeen.
Helsinkiläisen romualan yrityksen vastuuhenkilöiden epäillään syyllistyneen ympäristön turmelemiseen käsittelemällä ja säilyttämällä jätettä hallitsemattomasti vuosien 2016 ja 2020 välillä. Helsingin poliisi tiedotti eri viranomaisten kanssa pitkään jatkuneesta tutkinnasta tällä viikolla.
Pelkästään ympäristön turmelemiseen liittyvässä rikosepäilyssä rikoshyödyn suuruudeksi on arvioitu lähes 250 000 euroa. Epäiltynä on kaksi yrityksen vastuuasemassa olevaa miestä.
Ympäristörikostutkinnan aikana romualan yritykseen tehtiin myös verotarkastus, jossa paljastui epäilys laajamittaisesta kansainvälisestä kuittikaupasta.
Jutussa tutkinnanjohtajana toiminut Sampsa Marttila kertoo, että väärennetyksi epäillyllä laskutuksella on mahdollisesti saatu vapautettua suuri määrä varoja verotuksen ohi.
– Ostolaskujen varojen alkuperän häivyttämiseen ja varojen siirtämiseen edunsaajille on käytetty suomalaispankkien lisäksi virolaisia ja liettualaisia pankkitilejä sekä erilaisia maksunvälitysyhtiöitä, Marttila sanoo.
Katalysaattorikauppaa
Veropetoksellisen toiminnan epäillään olleen kansainvälistä, organisoitua ja pitkään jatkunutta sekä suunnitelmallista. Suuri osa yrityksen liikevaihdosta on koostunut katalysaattorien myynnistä.
Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Leena Terhemaa kertoo yrityksen toiminnan kiinnittäneen huomiota jo vuonna 2016 rutiinitarkastusten yhteydessä.
– Jätemäärät olivat muuttuneet niin suuriksi, että siihen alettiin puuttua.
15 vuotta Helsingissä ympäristötarkastajana toiminut Terhemaa sanoo ammattimaisen jäterikollisuuden lisääntyneen viime vuosina.
– Ympäristörikollisuus on pääsääntöisesti talousrikollisuutta. Järjestäytyneessä jäterikollisuudessa toiminnasta otetaan taloushyötyä niin paljon kuin mahdollista. Ase- ja huumerikollisuuden jälkeen ympäristörikollisuus on taloudellisesti arvioiden kolmanneksi merkittävin rikollisuuden laji kansainvälisesti, Terhemaa sanoo.