Suuret tulvat saivat Kim Jong-unin julistamaan hätätilan – asiantuntija näkee käytöksessä jotakin merkillistä

Ennätykselliset sateet ovat jättäneet tuhannet ihmiset Pohjois-Koreassa tulvien armoille, uutisoi BBC. 

Tilanne sai valtion johtaja Kim Jong-unin julistamaan viikonloppuna hätätilan. 

Pohjois-Korean virallinen media, Rodong Sinmun -lehti, ei raportoi uhrien tarkkaa lukumäärää, mutta yli 4 200 pohjoiskorealaista on evakuoitu, kertoo BBC. 

On vaikea saada tarkkaa kuvaa siitä, mitä Pohjois-Koreassa tapahtuu, sillä valtion tiedotusvälineet, jotka on suunnattu lähes yksinomaan Pohjois-Korean omalle väestölle, julkaisevat tyypillisesti vain tietoja, joissa maa tai sen johtaja asetetaan myönteiseen valoon.

Pohjois-Korea on kuitenkin ollut viimeisimmän katastrofin suhteen avoin, ja virallinen lehtikin totesi tapahtuman olevan vakava kriisi, BBC huomauttaa.

Kim Jong-unin käytös herättää ihmetystä

Valokuvat, joissa Kim Jong-un matkustaa tulvavesien läpi mustalla Lexuksella ovat epätavallisia, kertoo Gordon Kang S. Rajaratnam School of International Studiesin johtavan Pohjois-Korea-analyytikko BBC:lle.

Hän huomauttaa, että aiemmin korkea-arvoiset johtajat ovat toimineet katastrofien hallinnan eturintamassa. Kimin kuvat olivat "ennennäkemätöntä kuvamateriaalia".

Tulvat eivät ole harvinaisia Pohjois-Koreassa. Itse asiassa kausittaiset sateet ja monsuunit ovat Kangin mukaan tehneet tulvista jokavuotisen tapauksen.

Tulvia pahentaa maan vuoristo- ja kukkulamaisemien suuri metsäkato.

On pelättävissä, että tämä voisi lamauttaa Pohjois-Korean maatalousalan, joka on jo ennestään rajallinen vuoristoisen maaston vuoksi. 

Tällaiset luonnonkatastrofit todennäköisesti pahentavat Pohjois-Korean nykyisiä ongelmia, kuten elintarvikepulaa ja huonoa infrastruktuuria. Pohjois-Korea on jo yksi maailman köyhimmistä maista. 

Lue myös:

    Uusimmat