Suuri kriisi uhkaa Karibialla: Siirtolaisten lapsilta evättiin kansalaisuus

h_52011996
Haitilta tullut nainen odottaa virallisia papereitaan Dominikaanisessa tasavallassa kesäkuun puolivälissä. Kuvituskuva.
Julkaistu 28.06.2015 14:17

MTV UUTISET - STT - AFP

Ollessaan seitsemännellä kulla raskaana Mileyda Benacio, 19, huomasi äkkiä olevansa vailla minkään maan kansalaisuutta ja karkotettu synnyinmaastaan.

– Minulla ei ole mitään, ei edes vaihtovaatteita. En tiedä, minne voin mennä, kun synnytys alkaa, eikä minulla ole vaatteita myöskään vauvalleni, haitilaisen koulun pihalla istuva Benacio kertoo.

Kansalaisuus eväittiin monilta sukupolvilta

– Dominikaanisen tasavallan perustuslakituomioistuin katsoi joulukuussa 2013 tekemässään päätöksessä, että kansalaisuus on evättävä kaikilta, joiden vanhemmista ainakin toinen ei ole dominikaani. Päätös koskee takautuvasti kaikkia vuoden 1929 jälkeen syntyneitä. Ei-kansalaiset ovat sen mukaan maassa joko laittomasti tai "kauttakulku"-statuksella.  
– Päätöstä on kritisoitu ihmisoikeuksien vastaiseksi, ja se on tuomittu sellaisena Amerikan ihmisoikeustuomioistuimessa.  
– Viime vuonna Dominikaanisessa tasavallassa hyväksytyn lain nojalla kansalaisuuden voivat saada ne siirtolaisten lapset, jotka ovat saaneet syntymätodistuksen Dominikaanisesta tasavallasta. Syntymätodistusta vailla olevat joutuvat ilmoittautumaan maassa laittomasti oleskeleviksi ulkomaalaisiksi, ja heidän oleskeluaan harkitaan tiukemmin perustein.  
– 90 prosenttia siirtolaisista on haitilaisia. He muodostavat 5,4 prosenttia koko maan väestöstä. Vain joka kymmenennellä heistä on virallinen status maassa, ja monet kokevat syrjintää.  
– Karkotuspolitiikkaa on moitittu siitä, että se on kohdennettu tahallisesti juuri haitilaistaustaista väestöä vastaan.   

Hän on yksi tuhansista Dominikaanisessa tasavallassa syntyneistä haitilaissiirtolaisten lapsista, joka jäi kotimaattomaksi, kun hänen synnyinmaansa päätti, ettei katso häntä kansalaisekseen.

– Vanhempani olivat laittomasti maassa eivätkä hankkineet papereita minullekaan, Benacio kertoo.

Tuhannet haitilaiset ovat vuosien aikana saapuneet työn perässä vauraampaan naapurimaahan, ja kymmenettuhannet haitilaissiirtolaisten lapset varttuivat Dominikaanisessa tasavallassa ilman, että heille myönnettiin maan kansalaisuutta. Kaikilla ei ole myöskään Haitin passia - ei Benaciollakaan. Dominikaaninen tasavalta on silti alkanut karkottaa heitä rajan yli Haitiin, joka sijaitsee samalla saarella Karibianmerellä. 

Jopa 200 000:ta uhkaa karkotus 

Dominikaanisen tasavallan perustuslakituomioistuin katsoi joulukuussa 2013, etteivät maassa syntyneet rekisteröimättömien siirtolaisten lapset ole Dominikaanisen tasavallan kansalaisia. Päätös vaikuttaa takautuvasti kaikkiin vuoden 1929 jälkeen syntyneisiin ja jätti noin neljännesmiljoona ihmistä vaille virallista kotimaata. Heistä suurin osa on haitilaistaustaisia.

Kansalaisjärjestöt ja useat valtiot ovat varoittaneet, että päätös saattaa johtaa uuteen humanitaariseen kriisiin köyhässä Haitissa, kun siirtolaisten jälkeläiset halutaan palauttaa vanhempiensa kotimaahan. Haiti kärsii yhä maata vuonna 2010 ravistelleen suuren maanjäristyksen seurauksista.

Haitin hallitus on sanonut ottavansa haitilaistaustaiset pakolaiset vastaan, mutta toistaiseksi käytännön järjestelyt asian suhteen ovat olleet liki olemattomia.

Perustuslakituomioistuimen päätöstä on kritisoitu sekä Dominikaanisessa tasavallassa että maailmalla. Muun muassa Amerikan ihmisoikeustuomioistuin on tuomiossaan katsonut, että maan toiminta rikkoo useita ihmisoikeuksia.

Painostuksen myötä Dominikaanisen tasavallan hallitus otti käyttöön niin sanotun kansallisen ulkomaalaisten vakinaistamisohjelman, jonka tarkoitus oli osoittaa, että ihmisiä ei karkoteta maasta summittaisesti. Ohjelman puitteissa maahan saavat kuitenkin jäädä vain ne, joilla on esittää muun muassa haitilainen henkilöllisyystodistus. Takaraja umpeutui kesäkuun 24. päivänä.

Dominikaanisessa tasavallassa syntyneellä Benaciolla ei haitilaistodistuksia ole, mutta hän yritti rekisteröityä joka tapauksessa.

– Minulle annettiin tapaamisaikoja eri virastoihin, mutta asiani ei edennyt minnekään.

Rekisteröinti jäi, kun laittomasti maassa oleskeleviksi luokiteltuja etsinyt Dominikaanien armeija otti Benacion kiinni ja kuljetti Haitin rajalle. Siellä hän ja nelisenkymmentä muuta saman kohtalon jakavaa odottavat epävarmaa tulevaisuutta jesuiittapappien järjestämässä majoituksessa. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat