Sipsien ja keksien ainesosat saattavat muuttua suomalaiskaupoissakin – Ruokavirastolta uusi linjaus Ukrainan sotaan liittyen
Ukrainan sota heijastuu monella tapaa myös elintarvikemarkkinoihin. Suomessa Ruokavirasto on päättänyt myöntää helpotuksia pakkausmerkintöihin tilanteesta johtuen.
Ruokavirasto tiedottaa myöntävänsä helpotuksia pakkausmerkintöihin Suomessa Ukrainan sodan aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi. Sodan vuoksi joidenkin raaka-aineiden saatavuus Ukrainasta ja Venäjältä on vaikeutunut.
Videolla: 1980-luvun hittijätski tekee paluun – katso kaikki kevään ja kesän jäätelöuutuudet! Artikkeli jatkuu videon alla.
Poikkeuksellinen tilanne saattaa muuttaa tuotteiden valmistusaineita
Tilanteen vuoksi elintarvikealan toimijat voivat joutua tekemään äkillisiä muutoksia valmistusaineisiin. Tällöin elintarvikkeen koostumus ei välttämättä täysin vastaa suomen- ja ruotsinkielisissä pakkausmerkinnöissä annettuja tietoja. Siksi Ruokavirasto myöntää nyt merkintöihin helpotuksia.
Ruokavirastosta muistutetaan, että jos korvaava ainesosa on yleisesti allergioita tai intoleransseja aiheuttava aine, tulee se aina ilmoittaa pakkausmerkinnöissä sekä verkkokaupassa tuotteen yhteydessä.
– Elintarviketurvallisuus ei saa kuitenkaan vaarantua, ja kuluttajien oikeus riittäviin tietoihin pitää varmistaa, Ruokavirasto muistuttaa tiedotteessaan.
Pakkausmerkinnöistä voi nyt hieman "lipsua"
Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä voi jättää nyt pois merkitykseltään vähäisiä raaka-aineita. Ruokaviraston mukaan tarvetta korvaaviin raaka-aineisiin esiintyy tällä hetkellä erityisesti kasviöljyissä, joka voi johtaa ainesosamuutoksiin muun muassa kekseissä ja sipseissä.
– Kuluttaja saa kaupassa tiedon muutoksista ja syyn poikkeukselliseen menettelyyn pakatun elintarvikkeen läheisyydessä olevalla taululla tai muulla helposti havaittavalla ja selkeällä tavalla, Ruokavirastosta kerrotaan.
Ruokaviraston mukaan elintarvikkeiden tulee yhä olla jäljitettävissä ja alkuperämaan oltava pakkausmerkinnöissä oikein.
Jos tuotteen ravintoarvot muuttuvat oleellisesti ainesosavaihdoksen vuoksi, on siitä kerrottava selkeästi. Yritysten tulee kertoa ainesosamuutoksista ja korvaavista raaka-aineista vähintään yrityksensä verkkosivuilla sekä toimittaa tieto kaupalle. Esimerkiksi tuotteen rasvahappokoostumus voi muuttua haitallisempaan suuntaan, jos auringonkukkaöljy korvataan maapähkinäöljyllä.
– Kuluttajat voivat kysyä ainesosamuutoksista ja korvaavista raaka-aineista myös kaupalta, Ruokavirastosta muistutetaan.
Lähde: Ruokavirasto
Katso myös: Ruoan hinta nousee, nousevatko hinnat myös ravintoloissa? Haastattelussa kokki Henri Alén
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti